Un cercetator noteaza : ” Exista intotdeauna un risc de a te infecta cu spirochetele ce provoaca boala Lyme de la ciupitura unei capuse in padure. Dar e posibil sa fie un risc si mai mare de a contracta aceasta boala , in dormitor.”
Comunicat de presa din 25 Ianuarie 2014:
Carmel, CA – Un nou studiu sugereaza ca Boala Lyme ar putea fi transmisa sexual. Studiul a fost prezentat la intalnirea Regionala Vestica a Federatiei Americane de Studii Medicale , si un sumar al cercetarilor a fost publicat in luna Ianuarie 2014 in revista Jurnal al Medicinei Investigative ( Journal of Investigative Medicine.)
Boala Lyme este o infectie raspandita de capuse cauzata de Borrelia burgdorferi ,un tip de bacterie in forma de tirbuson numita spirocheta. Spirocheta Lyme seamana cu cea a sifilisului – recunoscuta de mult ca fiind printre cele mai raspandite boli cu transmitere sexuala. In anul 2013 Centrul pentru Prevenirea siControlul Bolilor (CDC) a anuntat ca Boala Lyme este mult mai comuna decat s-a crezut , cu peste 300.000 de cazuri noi diagnosticate in fiecare an in State Unite. Aceasta face ca Boala Lyme sa fie aproape de doua ori mai comuna decat cancerul de san si de 6 (!) ori mai comuna decat HIV / SIDA .
„Cercetarile noastre vor schimba felul in care boala este vazuta de doctori si pacienti” a spus Marianne Middelveen , unul din autorii principali ai studiului prezentat in Carmel. „Explica de ce aceasta boala este mai comuna decat am fi crezut daca doar capusele ar fi fost implicate in trasmisia acesteia”.
Studiul prezent a fost un efort colaborativ a unei echipe internationale de oameni de stiinta. Pe langa Middelveen – un veterinar microbiologist din Canada , echipa de cercetatori a inclus si pe biologistul molecular Jennie Burke , Augustin Franco si Yean Wang precum si dermatologul Peter Mayne din Australia lucrand in colaborare cu biologistul molecular Eva Sapi si Cheryl Bandoski , medicul de familie Hilary Schlinger si medicul internist Raphael Stricker din Statele Unite.
In acest studiu , cercetatorii au testat mostre de sperma si secretii vaginale de la trei grupuri de pacienti: subiecti de control care nu prezinta dovezi a infectiei cu Boal Lyme , subiecti alesi aleatoriu care au fost testati pozitiv pentru aceasta boala si cupluri casatorite heterosexuale care au intretinut relatii sexuale neprotejate si care au fost testate pozitiv pentru Lyme.
Asa cum era de asteptat , toti subiectii din grupul de control au avut teste negative pentru prezenta Borrelia burgdorferi in mostrele de sperma sau secretii vaginale. In contrast , toate femeile cu Boala Lyme au avut testele pozitive pentru prezenta Borrelia burgdorferi in secretiile vaginale si aproape jumatate din barbatii testati cu Boala Lyme au avut testele pozitive pentru prezenta spirochetelor in mostrele de sperma. Mai mult , unul din cuplurile heterosexuale cu Boala Lyme au prezentat tulpini identice de spirochete Lyme in secretiile lor genitale.
„Prezenta spirochetelor Lyme in secretiile genitale si tulpinile identice in cuplurile casatorite sugereaza puternic ca transmisia sexuala se produce” , a spus Dr. Mayne.
„Nu intelegem inca de ce femeile cu Boala Lyme au teste pozitive consecvente in secretiile vaginale , in timp ce testele pe mostrele de sperma au rezultate variabile. Evident ca e necesar sa cercetam mai amanuntit problema. ”
Dr. Stricker a evidentiat caracterul necunoscut a riscurilor de a contracta Boala Lyme ca rezultat al acestui studiu ” Exista intotdeauna un risc in a contracta Boala Lyme de la o muscatura de capusa din padure” , a spus el ” Dar e posibil sa fie un risc si mai mare de a contracta aceasta boala in dormitor.”
Referinta: The Journal of Investigative Medicine 2014;62:280-281.
Prezentat la Intalnirea Regionala vestica a Federatiei Americane de Cercetari Medicale (Western Regional Meeting of the American Federation for Medical Research) , Carmel, CA, Ianuarie 25, 2014. http://afmr.org/Western/.