Bartonella - simptome si tratament
Trimite si altora cu usurinta ,de AICI !

Bartoneloza, o infecție cauzată de bacteriile Bartonella, este probabil o infecție umană mai problematică decât boala Lyme

La fel ca boala Lyme, Bartonella poate fi transmisă oamenilor prin mușcăturile de căpușe. Cu toate acestea, Bartonella poate fi transmisă și oamenilor de către alți vectori. Din punct de vedere istoric, testarea pentru Bartoneloză a fost insensibilă. Bartonella provoacă simptome similare bolii Lyme, dar necesită un tratament diferit, de aceea este important să o identificăm. Cea mai mare preocupare a Bartonellei cu privire la boala Lyme este că majoritatea medicilor nu sunt familiarizați cu această bacterie răspândită. Bartonella este o bacterie gram-negativă – adică are doi pereți celulari – care infectează celulele umane, permițându-i să ascundă sistemul imunitar și să perturbe funcția normală a celulelor.

Zgârietura pisicilor este cea mai cunoscută boală cauzată de Bartonella henselae. Puricii de pisică care transportă bacteriile Bartonella sunt excretați la pisici, iar bacteriile supraviețuiesc fecalelor pisicilor timp de multe zile. Când pisicile se scarpină, bacteriile din fecale ajung sub gheare și apoi trec la oameni printr-o zgârietură. De asemenea, bacteriile Bartonella au fost identificate în saliva pisicii și pot fi transmise prin mușcătura pisicii.
Tantarii sunt considerati un agent patogen Bartonella. Există un raport de caz în literatura medicală care indică faptul că mușcăturile de păianjen au transmis Bartonella mai multor membri ai unei familii care au dezvoltat simptome neurologice.

Odată ajuns în fluxul sanguin, bacteriile se leagă de celulele roșii din sânge. Bartonella conține proteine, enzime și gene specifice care permit bacteriilor să pătrundă în celulele roșii din sânge. În interiorul celulei, bacteriile se reproduc și sunt apoi eliberate din celule, unde sunt transportate in organe și țesuturi care sunt foarte vasculare, cum ar fi inima, ficatul, splina și vasele de sânge. La Bartonella Quintana, bacteriile pot fi eliberate din celulele roșii din sânge la fiecare cinci zile, provocând simptome ciclice.

Severitatea infecției cu Bartonella este determinată de virulența speciei bacteriene, de încărcătura bacteriană și de sănătatea sistemului imunitar al persoanei infectate. Răspunsul imun al gazdei determină rezultatul infecției.
Bartonella contribuie la comorbidități

Bartonella preferă vasele de sânge numite celule endoteliale. Bacteriile din interiorul peretelui vaselor de sânge provoacă inflamație și depunere de fibrină, ceea ce face ca vasele de sânge să se îngusteze unde curge sângele. Contracția vaselor de sânge reduce fluxul de sânge și livrarea de oxigen către organe și țesuturi. Scăderea țesutului de oxigen dăunează țesuturilor și duce la pierderea funcției celulelor care contribuie la simptome. Țesuturile care primesc sânge din vasele mici de sânge, cum ar fi capilarele, sunt cele mai expuse riscului.

Sistemul nervos central, în special creierul, este sensibil la scăderea transportului de oxigen. Nu există circulație a substanței albe în creier, astfel încât simptomele neurologice apar în stadiile incipiente ale infecției cu Bartonella. Simptome precum afectarea cognitivă, sindromul de deconectare, funcția executivă slabă (decizii, planificare), scăderea memoriei de lucru, viteza de procesare întârziată și schimbările de dispoziție sunt asociate cu boala concomitentă cauzată de Bartonella.


Simptomele Bartonella

Neurologic – cefalee, neuropatie periferică (amorțeală, furnicături la nivelul mâinilor, picioarelor), disautonomie / VASURI, tremurături, convulsii, amețeli, PANS / PANDAS, TOC, ALS

Insuficiență psihologică – cognitivă, scăderea ratei de procesare, halucinații, deconectare / disociere, schizofrenie, depresie, anxietate, atacuri de panică, agitație, schimbări de dispoziție

Musculo-scheletice – dureri de picior, artrită, poliartrită reumatoidă, dureri osoase, hipermobilitate articulară, slăbiciune musculară, zvâcniri musculare

Imunitar – ganglioni limfatici umflați, dureri în gât frecvente, febră (în special de origine necunoscută)

Sânge – anemie, număr scăzut de trombocite (trombocitopenie)

Vizual – vedere încețoșată, retinită

Piele – vergeturi (în special pe orizontală pe spate și șolduri)

Abdominal – ficat și splină mărite (hepatosplenomegalie, durere sub coaste), chisturi hepatice

Sistemul cardiovascular – endocardită, palpitații

Generalități – oboseală, insomnie, greață

Bartonella este o infecție furtună

Bartonella pătrunde în interiorul globulelor roșii și rămâne acolo. Această strategie împiedică sistemul imunitar al persoanei infectate să detecteze Bartonella. La fel ca multe alte infecții cronice de grad scăzut, Bartonella împarte ADN-ul cu alte bacterii pentru a-i îmbunătăți supraviețuirea. Deoarece bacteriile sunt modificate genetic, ele pot persista în gazda umană prin eludarea sistemului imunitar.
Bartonella suprima sistemul imunitar

Un alt mecanism al Bartonella pentru a asigura supraviețuirea umană este suprimarea răspunsului imun. O clasă de compuși chimici secretați de sistemul imunitar, numite citokine, afectează răspunsul imun. Bartonella stimulează citokina interleukină-10 (IL-10), care este un regulator esențial al răspunsului imun.

Când este prezentă IL-10, funcția celulelor imune este suprimată, interferând cu imunitatea înnăscută și adaptativă. Rezultatul este un nivel mai scăzut de inflamație care minimizează deteriorarea țesuturilor și, prin urmare, simptomele. Cu toate acestea, imunosupresia IL-10 permite Bartonella să supraviețuiască la o persoană infectată.

Testele pentru anticorpi împotriva bacteriilor (numite serologie) necesită ca sistemul imunitar să vadă bacteriile. Bartonella se găsește în principal în interiorul celulelor umane pentru a ocoli sistemul imunitar, ceea ce face dificilă reacția sistemului imunitar la anticorpi. În plus, anticorpii indică expunerea la Bartonella, dar îngreunează confirmarea infecției active.

Testarea Bartonella Western blot a îmbunătățit sensibilitatea și specificitatea testelor convenționale cu anticorpi.
O altă metodă de detectare a bacteriilor la om este căutarea ADN-ului bacterian prin reacția în lanț a polimerazei (PCR). Testarea PCR este caracteristică bacteriilor și, dacă este detectată, indică o infecție activă. Este dificil să utilizați un test PCR pentru Bartonella, deoarece foarte puține bacterii circulă în fluxul sanguin (bacteriile sunt în interiorul celulelor). Galaxy Diagnostics a dezvoltat o tehnică de creștere a numărului de bacterii din sânge, producându-le pe un mediu care îmbogățește bacteriile. Odată ce bacteriile au atins nivelul adecvat, laboratorul poate efectua un test PCR pentru a determina dacă Bartonella este prezentă. Pentru a crește sensibilitatea testului, Galaxy oferă opțiunea de a testa trei probe de sânge separate de pacient într-o săptămână.

Este Bartonella mai semnificativă clinic decât boala Lyme?

Numărul vectorilor universali, inclusiv puricii, căpușele, păduchii și țânțarii, cum ar fi mediatorul Bartonella, sugerează că Bartoneloza poate fi o problemă de sănătate globală mai semnificativă decât se știe în prezent. Majoritatea medicilor nu sunt deloc conștienți de Bartoneloză sau simptomele acesteia. La fel ca boala Lyme, Bartonella poate provoca o serie de simptome, în primul rând simptome neurologice și psihologice. Mulți oameni cu Bartoneloză apelează în cele din urmă la profesioniști precum neurologi, reumatologi și psihiatri, astfel încât să diagnosticheze afecțiuni care nu identifică această cauză de bază. Severitatea manifestării bolii Bartonella depinde de răspunsul imun al persoanei infectate. Deoarece Bartonella este capabilă să detecteze sistemul imunitar, testele efectuate în laboratoarele convenționale sunt inexacte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *