Salutare tuturor! Doamne, ajuta!
Inainte de toate, sa incerc o prezentare concisa in ceea ce ma priveste .Ma numesc Alexandra si sunt de profesie Farmacist Clinician,cu specializare in Farmacologie.
Farmacologia este o ramura a Farmaciei care se afla in stransa legatura cu Medicina (sau, cel putin asa ar trebui) si inglobeaza, dupa cum intelegem si din denumire, foarte multa farmacologie, diagnostic diferential si fiziopatologie, practica diagnostica si medicatie ce cuprinde toate aparatele si sistemele organismului uman. In mod ideal ar fi de dorit sa existe un Farmacist Clinician pe fiecare sectie de Spital, insa, la noi in Romania ne multumim cu 2 sau 3 in tot Spitalul, si asta se petrece numai atunci cand vorbim de un oras, mare practic de un Centru Universitar (Bucuresti, Cluj, Tg. Mures, Iasi etc)…in orasele mai mici de provincie nu poate fi vorba de asa ceva, dar speram la mai bine.
In afara sunt tari care stau mult mai bine decat noi, am vazut Spitale din care nu plecau pacientii cu prescriptiile medicale pana cand foile lor nu erau verificate si de catre Farmacistul Clinician, mai mult, acesta mergea la vizite impreuna cu medicii si era o intreaga echipa in sprijinul pacientului uneori, cand erau cazuri mai complicate.
De ce acest lucru? , o sa ne intrebam. Simplu: la medicina se face mai putina farmacologie si de regula fiecare specialitate se axeaza pe medicatia specifica ei:un medic cardiolog invata strict doar medicatia de cardiologie, un medic gastroenterolog strict medicatie degastroenterologie si tot asa, iar pacientii pot avea polipatologii si este de dorit ca toate aceste prescriptii de la diferiti medici sa fie verificate si analizate.
Sigur ca sunt si medici dedicati,care invata pe cont propriu mai mult, intrucat niciodata nu va fi suficient sa ramanem in mintedoar cu ceea ce ne-am insusit in timpul Facultatii sau in timpul Rezidentiatului.
Verificarea aceasta ar trebui sa fie facuta de catre medicul de familie, iar daca acesta este un om pasionat si competent, se poate implica mult, insa uneori acestia copiaza prescriptiile de la toti specialistii si pacientul ajunge sa foloseasca combinat medicatie necorespunzatoare care poate interactiona gresit, iar pana la urma se petrece mai mult rau decat bine. Asa apar bolile, datorate, in fapt, folosirii si combinarii gresite a medicamentelor.
A fost astfel creata si specialitatea noastra de Farmacisti Clinicieni, momentan mai mult pe hartie si mai putin implementata, dar speram ca, usor usor lucrurile sa mearga in directia cea buna.
Profesia necesita Rezidentiat Specific dupa finalizarea facultatii de baza si este foarte antrenanta din punct de vedere intelectual, desi apar multe dispute intre medici si farmacisti ,dar nu numai, si intre medicii din diferite specialitati se pot intampla situatii asemanatoare, din nefericire.
Personal, militezpentru colaborarea stransa intre toti profesionistii din domeniul medical in folosul pacientului.
Nu toti cei care lucreaza in sistemul medical sunt dedicati acestei profesii, dar ii putem cauta pe cei pasionati…ca in orice domeniu, mai nou, orice padure are uscaturile ei.
Eu nu dorescsa iau locul unui medic competent, fiecare specialist isi are locul lui…fiecare cu darul lui, suntem intreconectati pentru a ne ajuta si a ne sprijini unii pe altii.
Uneori, cand este prea mare presiune in sistem…ma gandesc sa-mi schimb profesia totalmente, eu avand si alte pasiuni…mai artistice sa le spun asa, pe langa latura acesta medicala.
Revenind la problema pe care vreau sa o aduc acum in discutie Borrelioza (Boala Lyme) si nu numai, ci si Coinfectiile ei, ma gandesc ca este bine sa ne lamurim din start ca ceea ce se invata in facultatile de profil medical nu este intotdeauna complet, programa este revizuita si “controlata” iar daca vrei sa te dezvolti cu adevarat, este bine sa cercetezi si sa te documentezi foarte mult in plus pe cont propriu legat de anumite subiecte. Acest lucru presupune pasiune si consum mare de timp si energie(de aceea, astfel de specializari medicale nu ar trebui facute decat din pasiune, neluand in calcul partea financiara, asta la modul ideal).
Documentarea aceasta depinde de studiile pe care le gasesti. Studiile cele mai la indemana nu sunt neaparat cele care contin informatiile cele mai veridice, uneori “Pharma” este intruziva in facultatile de profil si pentruprofit este gata de a denatureze anumite fapte stiintifice, si deseori chiar face acest lucru.
Nu de putine ori am vazut la diverse prezentari de produse farmaceutice evidentierea efectelor benefice si minimalizarea riscurilor spre zero, cand, de fapt, cunosteam clar mecanismul de actiune al substantei respective si pe acelasi mecanism de receptor apare si efectul dar si reactiile adverse.
Extrapoland acest lucru si avand in vedere ca reprezentantii medicali merg la medici si le prezinta produsul X, Y ca fiind cel mai bun, multi medici se incred in spusele lor fara sa cerceteze suplimentar(uneori este bun produsul si spun adevarul, alteori nu este ci are si anumite neajunsuri care sunt trecute indeadins cu vederea).
Cel mai mult ma amuza sintagma de pe anumitre produse: “tratament simptomatic al simptomelor de raceala, gripa, etc”. Ori este tratament si trateaza, ori este doar un alt medicament care ne ascunde simptomele bolii dar nu trateaza nimic, ci ne face doar un alt client abonat la consumul indelungat al acelui produs.
Retineti ca, cel putin jumatate din produsele farmaceutice ascund simptomele bolilor si nu trateaza cauza…daca apar modificari in organismul dumneavoastra ele nu apar degeaba, cautati cauza…nu ascundeti zilnic durerea (cu un antiinflamator, spre exemplu)…daca a aparut durerea, aceasta nu a aparut din senin.
O alta problema provine din faptul ca, omul modern nu are rabdare sa caute, sa investigheze sisa se trateze in adevaratul sens al cuvantului. De regula, vindecarea dureaza cel putin acelasi timp cat i-a luat organismului sa se si imbolnavesca si uneori nu este un proces facil.
Omul modern, grabit, fluidizat, vrea ceva magic care sa rezolve problema instantaneu, iar companiile farmaceutice speculeaza si profita de acest lucru.
Ceva magic care sa ne vindece instant nu prea exista, desi ni se induce idee ca ar fi…noi doar “asundem gunoiul sub pres” cum s-ar spune, suprimand simptomele bolilor.
Sa nu mai aduc in discutie ceea ce mi-a starnit intrebari prima oara si anume faptul ca ca pe retetele asa zis compensate nu se pot trece decat substante chimice, unele cu efecte adverse deloc neglijabile…daca vrei ceva mai bun: un supliment de vitamine, probiotic, protectie de ficat etc, trebuie sa platesti pretul intreg.
Cu alte cuvinte: sa ne tratatam cu adevarat de afectiunile de care suferim, necesita rabdare, perseverenta, medicatie de calitate si costuri suplimentare, din pacate.
Poti primi compensate Ains (antiinflamator sintetic) dar nu poti primi compensatun produs de refacere a articulatiilor sau antiinflamator natural mai bland si cu mai putine efecte adverse pentru organism(Curcumin, MSM, Gheara Diavolului).
La fel, poti primi o statina compensata (medicatie de reducere a colesterolului care are si efecte adverse, deloc neglijabile pentru organism) dar nu primesti un omega 3, coenzima q10 (pentru ca prin blocarea sintezei colesterolului in organism se blocheaza si sinteza coenzimei q10-pe acelasi mecanism de actiune) o protectie de ficat adiacenta statinei (pentru ca acesta afecteaza si ficatul) si lista de exemple poate continua.
Personal, recunosc ca in domeniul Farma este prea mult comert. Eu una, as interzice reclamele la medicamente!
Prea mult interes pentru profit este in tot domeniul medical si mai putin interes pentru sanatatea omului, dar mai sunt si oameni buni, capabili si pasionati de meseria pe care o practica, pe aceia sa-i cautam!
Dar sa revenim la Lyme si Coinfectii. M-am izbit de aceasta problema in urma cu aproximativ 1an si jumatate, cand, un membru al familiei a fost muscat de capusa…..mai rau este ca nu am stiut din start de intamplare (ci am aflat la 1, 2 luni dupa muscatura) , in ciuda faptului ca persoana in cauza a dezvoltat eritem migrator specific.
In orice caz, tot ceea ce stiam eu insami despre asta la momentul respectiv eraaceeasi placa clasica care se preda in facultate: 2 doze de Doxiciclina doza unica sau 21 zile daca apare eritemul migrator in cel mai bun caz, iar incazexceptional primeai 1 luna de Cefort.
Trebuie sa punctez foarte clar: nu avem scheme oficiale care se predau in facultatile de profil despre cum sa tratezi aceasta boala si coinfectiile ei daca ai pierdut startul boliisi ai ajuns in stadiu cronic.
Avem exemple si indicatii de tratament pentru prima faza a bolii, imediat dupa muscatura, si pentru eritemul migrator (roseatace apare uneori la locul muscaturii, dar nu apare in toate cazurile si poti sa ratezi astfel faza de debut a bolii).
Mai mult decat atat, in sistemul medical foarte multi medici nu cred in existenta acestei infectii cronice si este un adevarat conflict in lumea medicala la nivel international pe baza acestui subiect.
Daca in sifilis care este tot o infectie spirochetala avem: Sifilis primar, secundar si tertiar si implicit scheme de tratament diferite si mult mai indelungate cu cat boala este mai avansata, de ce nu am avea in Lyme (Borrelioza care este tot infectie spirochetala asemanatoare cu sifilisul) aceeasi abordare? Este evident ca nu se poate trata un Lyme cronic ca un Lyme primar, nediseminat, cu doar 1 luna de antibiotic. Acesta intrebare ar trebui sa si-o puna toti infectionistii si daca nu au ghiduri in Romania sa le caute la specialisti din afara tarii pentru ca sunt! Numai vointa sa fie!!!
Peste acest subiect (atat de important) al infectiilor cronice cu Borrelia (Lyme) si multiple alte infectii care se pot croniciza in timp, (Mycoplasma, Ureaplasma, Anaplasma, Chlamydia, Toxoplasma, Toxocara, Bartonella, Babesia) se trece atat de usor, foarte superficial practic, in timpul facultatii.
Iar acest subiect este unul important, foarte important, care poate interesa fiecare ramura a medicinei, fiecare specializare in parte, la modul practic, pentru ca simptomatologia este atat de diversa si complexa incat daca nu stii subiectul intreg, poti plimba pacientul degeaba de la o specialitate la alta si in cele din urma la psihiatrie pentru ca este ca un puzzle pe care nu il stii…si iti tot lipsesc piese…. si nu poti face conexiunile rapid daca nu ai invatat despre asta. E logic.
Am spus si de psihiatrie pentru ca ultima faza abolii este cu afectare neurologica si psihiatrica. Ca si in sifilisul netratat, Lyme este din aceeasi clasa cu el…dar din pacate mult mai rau si latent si produce daune asemanatoare, sau poate uneori mai grave.
Din pacate, nici in acest lucru nu crede o mare parte din comunitatea medicala, si nu este vina lor…daca nu se preda, nu se vorbeste deschis in facultate despre asta, ramanem cu informatii invechite si gresit intiparite ce se predau de prin anii 1970. Insa noi discutam despre o boala care a ajuns dupa ’89 in Romania.
Poate ar fi bine ca putinii medici pe care ii avem si stiu ceva despre aceste lucruri sa faca cursuri optionale (daca acestea nu sunt integrate in programa obligatorie) in facultatile cu profil medical.
Sa-i provocam deci pe medicii care stiu de ele sa faca acest lucru, sa le propunem pentru ca este mare nevoie sa se cunoasca aceste informatii si nu inteleg de ce, tot stau si ma intreb de ce trebuie sa mai sufere inca atatia oameni gresit diagnosticati si tratati de-a lungul timpului doar pentru ca aceste lucruri se tin ascunse in umbra, oare chiar se doreste sa nu stim?
Sa nu ne miram ca mergem la N medici care nu pot pune cap la cap aceste simptome (aceste lucruri despre aceste infectii cornice multisistemice chiar nu se predau in facultate desi ar trebui facut curs special de Lyme si Coinfectii).
Ceea ce este in tratat sau in prospectele medicamentelor legat de tratament pentru Mycoplasme, Ureaplasme, Chlamydii de exemplu mi-am dat seama in timp ca nu sunt actualizate ca sunt scheme prea scurte pentru a fi eficiente si ca este nevoie clar de o schimbare de mentalitate in primul rand si de oameni care sa faca aceasta schimbare.
Iar despre Bartonelle, Babesii si alte ciudatenii nici nu auzisem…statul nostru le considera “specii exotice” desi am aflat decurand ca este plin de aceste “bacterii asa zis exotice” si la noi si foarte multi oameni sufera din cauza lor.
Intr-adevar aceste infectii nu erau frecvente la noi inainte de anii 1989 dar acum au ajuns la noi, avem din ce in ce mai multe cazuri si este bine sa ne documentam sisa vedem ce se poate face pentru a opri suferinta oamenilor.
Cu stupoare am aflat ca sunt multi medici microbiologi, infectionisti etc, care nu stiu aceste lucruri si nu ii pot condamna (ei chiar nu au invatat despre aceste lucruri in facultate). Insa unii, nu toti, dintre acesti medici trateaza situatia la modul superficial.
Sansa noastra a fost ca membrul familiei mele, cel cu eritemul, avea o prietena care se trata de peste 2 ani de Lyme cronic in Germania (pentru ca din nefericire la Institutul de Infectioase Matei Bals i-au spus ca este bolnava inchipuita) si am inceput sa cercetez si sa ma documentez. Am ramas uimita sa aflu atatea noutati pe care lumea medicala le neglijeaza de ani de zile.
Ar trebui facute cursuri separate despre aceste infectii cronice multisistemice si desprecate problemepot da organismuluipe fiecare organ, aparat si sistem.Imi cer scuze daca ma repet cu acesta idee, dar mi se pare foarte important sa se faca ceva pana nu o sa ajunga se ne afecteze poate chiar sipe noi!
Bineinteles ca am scris profesorilor mei de la UMF sa le cer o parere dar nu prea m-au luat in seama. Aveam toate aceste intrebari in minte, mai ales vis a vis de legatura dintre Scleroza multipla si Lyme…si despre multe alte boli asa-zis autoimune care nu sunt de fapt chiar autoimmune, dupa cum aveam sa mai aflu. Doar o dna. Profesoara mai draguta, pe care o stimez, mi-a spus ca este bine ca persoana in cauza sa mearga pe o schema mai lunga de tratament, in conformitate cu ghidurile din strainatate, si sa ia macar 6 luni -1 an medicatie, si nu doar 1 luna cum a fost initial sugerata terapia.
Ceea ce am aflateu legat de aceste infectii doresc sa impartasesc si cu voi, multe poate le stiti si posibil sa aveti si informatii in plus, eu sunt dornica sa facem schimb de ele.
Borrelia: aceasta bacterie exista in mai multe forme de viata in forma uzuala de spirocheta iar supusa unui stres (cum ar fi un tratament de combatere a ei) se poate transforma in forma chistica de rezistenta.
Avem asadar nevoie de terapie care sa fie eficienta pe ambele structuri ale ei, mai ales daca am pierdut startul bolii. De ce? Pentru ca ea are tendinta de a se ascunde in tesuturi, in oase, muschi, de a se inchista si de a forma biofilme avand tropism deosebit (afinitate) pentru tesutul neuronal si supravietuind in interiorul neuronilor.
Ascunse in interiorul neuronilor,dincolo de bariera hemato-encefalica, spirochetele de Borrelia la fel ca si spirochetele de sifilis se dezvolta in voie, nederanjate si nedepistate de sistemul imunitar. De aceea testele uzuale pot fi aparent negative chiar daca persoana in cauza are simptomatologie care ne pune pe ganduri.
Tratamentul pentru forma cronica este de durata, neintrerupt, pentru un interval de 18 -32 luni de zile, cel putin 18 luni de terapie continua pentru ca sunt si chisti dormanzi car pot rezista acesta perioada indelungata si apoi reiesi din “ascunzatoare “ daca terapia nu a fost facuta cum trebuie!
Pe unii o sa ne mire aceasta perioada indelungata de tratament, si totusi….tot cu tratament indelungat ii tratam sipe cei care au TBC, sau sifilis sau lepra doar nu ii lasam sa moara, asa-i? Idem pentru Lyme cronic si Coinfectiile lui. Doar oluna de medicatie este apa de ploaie.
Voi incercasa decriu in continuare principalele clase de antibiotic existente,si forma de spirochete (Borrelii) pe care acestea actioneaza:
Clasa de Peniciline
Exemple: Moldamin, Bicilin
Amoxicilina+Acid Clavulanic
Sunt active fata de spirochetele din afara celulelor, mai putin asupra celor intrate deja in celule si putin spre deloc active pe chisti.
Clasa de Cefalosporine
Exemple:Cefuroxim, Ceftazidim
Ceftriaxon, Cefotaxim;
Sunt active pe forma de spirochete, aflata atat in afara celulelor cat si din interiorul lor,este posibil sa fie eficiente sipe o parte din formele chistice;
Clasa de Tetracicline
Exemple: Doxiciclina, Minociclina
Sunt active atat pe spirochetele din afara celulelor cat si pe cele din interiorul celulelor dar nu au actiune pe forma de rezistenta chistica.
Clasa Azolilor
Exemplu: Tinidazol, Metronidazol
Sunt foarte buni, sunt activi atat pe forma de spirocheta aflata in exteriorul si interiorul celulei, cat sipe forma de rezistenta chistica.
Clasa Macrolidelor
Exemple: Azitromicina, Claritromicina;
Sunt active pe forma de spirocheta din exteriorul dar si din interiorul celulelor.
Clasa Rifamicine
Exemplu: Rifampicina, Rifabutina;
Sunt active atat pe forma de spirocheta din afara dar si din interiorul celulelor, cat si pe forma de rezistenta chistica. Sunt utilizate mai mult in formele persistente de Lyme care nu au cedat la alte combinatii.
Clasa de Sulfamide antimicrobiene
Sulfometoxazol+Trimetoprim (Bactrim, Sumetrolim)
Sunt active atat pe forma de spirocheta din afara dar si din interiorul celulelor, cat si pe forma de rezistenta chistica.
Dapsona: este foarte eficienta, insase pastreaza ca si rezerva pentru formele persistente de Lyme care nu au cedat la alte combinatii.
Plaquenil (Hidroxiclorochina) : am gasit studii neconcordante: in unele se spune ca ar fi eficienta iar in altele nu. Asadar, nu ne putem baza doar pe ea, utilizata ca terapie singular, ci in combinatie cu altceva.
Ca regula generala in terapia clasica cu antibiotice am observat ca specialistii folosesc terapia combinata de 2,3 produse. Din acestea, macar doua sau un antibiotic care sa mearga pe forma de spirocheta a Borreliei, si unul care este activ si pe forma ei chistica.
Atentie!
Asa se explica de ce doar Doxiciclina sau Minociclina singura nu poate fi eficienta (ba chiar si Cefortul). Acestea sunt active numai pe forma de spirochete, iar nu sipe forma chistica de rezistenta.
Acestea ar trebui asociate cu un antibiotic care merge si pe formele chistice (exemplu: Clasa Azoli- Metronidazol, Tinidazol).
Aceasta asociere se va face chiar si in prima luna de la muscatura de capusa, chiar daca nu a aparut eritemul migrator specific (este atat de invechita si depasita aceasta idee, pentru ca eritemul migrator nu apare decat in 40% din cazuri la locul intepaturii, asta inseamna ca 60% din cazuri trec neobservate in faza a II-a a bolii, si se vor croniciza lasate fara tratament).
Unde am gasit aceste informatii? In ghidul din linkul de mai jos. Majoritatea sunt in limba engleza, iar eu nu am avut timp sa traduc decat o mica parte,si anume ceea ce v-am inscris mai sus. Daca are cineva timp si disponibilitate sa traduca tot, ajutorul este binevenit (ma gandesc ca nu toata lumea intelege bine engleza). Pe acesta pagina din link gasiti si ghidul sa-l descarcati si multe alte informatii utile (tot in engleza).
Nu le-am invatat in facultate din pacate, in facultate am invatat informatii invechite…doar 2 doze de doxiciclina doza unica daca te pisca ceva rezolva problema…..nimic mai fals in actualitate.
Ghidul este scris in engleza de Marty Ross MD, un specialist in aceste infectii, din strainatate pentru infectionistii care doresc sa se informeze!
Bineinteles ca nu sunt suficiente doar antibioticele, multi nici nu aleg sa mearga pe aceasta cale. In acesta boala ajunsa cronic se pare ca nici marii “Specialisti in Lyme” din strainatate nu au o “reteta cheie” a succesului terapeutic.
Rata de succes terapeutic variaza intre 85-90% pentru faza incipienta a bolii si scade spre 50-60% in ceea ce priveste infectia veche, cronica, mai ales pentru cazurile terminale tardive, neurologice. Totul depinde, bineinteles de fiecare organism in parte. O sansa exista, insa, pentru fiecare.
Ma intreb din nou cate din aceste cazuri complicate tardive, nu ar fi putut fi prevenite, daca toata lumea medicala ar sti de aceste probleme si s-ar axa pe preventia si depistarea lor precoce.
Am incercat sa fac mai jos o lista cu principalele suplimente naturale care pot fi folosite ca adjuvante in acesta boala:
Melatonina 5-10 mg seara la culcare- pentru ca este foarte important un somn de calitate, odihnitor pentru refacerea organismului;
Mai mult, Dr. Klighardt din America spune ca aceasta chiar elimina diversi paraziti din creier,ceeace poate fi foarte util la cei cu afectare neurologica din acesta cauza.
Un video despre melatonina si importanta ei:
Goldenseal Root sau mai bine Goldenseal Coptis-Coptis Chinensis-Cinese Golden Seal
Cat’s Clow – Gheara matei;
Curcumin standardizat sau Curcumin si Pieperine;
Harapgophytum Procumbens cps standardizate (Gheara diavolului);
Quercetina 500 mg;
Glutation redus 500 mg;
Rhodiola Rosea (Radacina de aur) 500 mg;
Coenzima Q 10-100-200 mg;
Ashwaganda (Precautii: la copii sub 16 ani, femei insarcinate, cele care alapteaza, cei cu boli autoimune – discutati cu medical specialist);
Astragalus (Precautii: sarcina, alaptare, boli autoimune);
Olive leaf extract– Frunze de maslin extract standardizat;
Citromicina sau Extract standardizat din samburi de struguri
Grape seed extract;
Pelin, Pelinita sau mai bine Artemisinina si Nuca neagra;
Monolaurin 300 mg;
Reishi (Ganoderma);
Serapeptaza, Natokinaza (enzime proetolitice-avem nevoie de acestea pentru a distruge biofilmul sub care se ascund aceste bacterii);
Vitamina C, D, K2 in doze mari;
Ceai de Cystus Incanus indulcit cu extract natural din planta intreaga de stevie;
La final, un articol si un video despre ceaiul de Cystus. Prezinta Dr.Klinghardt (tot in limba engleza, cine are timp si disponibilitate poate face traducerea). Acest ceai are proprietati deosebite mai ales daca este cel originar din zona Sardiniei. Fireste ca proprietatile lui scad daca este cultivat si stropit.
Un complex calitativ de Vitamine si Minerale;
Duo Life- Borrelis Pro-un produs bun pentru aceste afectiuni.
Ce trebuie sa avem in vedere in timpul tratamentului?
Un somn de calitate;
Regim si dieta-Foarte pescurt: fara zahar si orice sursa de dulce intens; fara proteina animala pe cat posibil (fara lactate si carne). Rareori, se admite cate unou sau carne slaba. Fara faina albasi derivatele ei. Cat mai multe lichide, fructe si legume proaspete. Mai jos, un link pentru dieta propice bolii Lyme (tot in limba engleza);
Se insista pentru dieta fara zahar! pentru ca din zahar aceste bacterii isi fac biofilme (scut de aparare imprejurul coloniilorunde se fixeaza,iar acest biofilm nu poate fi penetrat de antibiotic). Putem sa distrugem astfel bacteriile circulante, insa pe cele din interiorul biofilmului nu le putem afecta. Astfel, ne recontaminam mereu si nu mai obtinem vindecare. Avem, asadar, nevoie de dieta, produse si proceduri care sa distruga biofilmul, mai ales in cazurile de Lyme cronic pentru a ajuta antibioticul sa patrunda acolo unde este cazul.
https://www.treatlyme.net/guide/the-best-brain-inflammation-pain-energy-and-detox-diet-ever
Tot asa, cei care sunt pregatiti pentru un regim vegetarian strict,il pot contacta pe Dr. Calin Marginean Emil (Piatra Neamt) sau Dr. Doru Laza(Suncuius, Clinca Eden);
Personal, am reusit sa am o intrevedere cu Dl. Doctor Calin Marginean. M-a surprins placut faptul ca avea cunostiinte despre Lyme si ca poate degenera spre Scleroza Multipla in 30% din cazuri daca nu este bine tratat prin regim, medicatie specifica si suplimente naturale.
Ceea ce majoritatea lumii medicale nu recunoaste inca, este cauza sclerozei multiple. In facultate ni se prezinta ca fiind autoimuna; de fapt, in facultate, la orice boala a carei cauza nu se cunoaste, se spune ca este afectiune autoimuna. Abia mai nou, am vazut ca se accepta ipoteza cum ca ar fi implicat si Virusul Epstein Barr in acesta patologie, este si acesta un inceput.
Concluzia la care am ajuns eu dupa ce m-am documentat suplimentar ,este ca multe dintre bolile asa zis autoimune nu sunt chiar autoimune.
Nu exista efect fara cauza si invers cauza fara efect, asta parca era ceva de la fizica elementara.
Domnul Dr. Calin Marginean merge pe protocol naturist de evitare a autoimunitatii. Schemele de antibiotice pentru Lyme Cronic si Coinfectii nu mi-a parut ca le cunoaste prea bine nici Dumnealui, dar cel putin, stie mai multe decat altii (sau poate nu am ajuns eu la medicii care trebuie) care nu cred in existent acestei afectiuni, nu fac legaturi intre scleroza multipla, autoimunitate si Lyme.
Controlul Citokinelor (sunt molecule inflamatorii produse de organism in borrelioza cronica si nu numai)-se poate face folosind Curcumin de exemplu sau Gheara Diavolului-Harphagophytum;
Folosirea plantelor cu efect adaptogen: Rhodiola Rosea, Ashwaghanda; ajuta organismul sa se adapteze mai bine situatiei de stres in care se afla, cresc energia, sprijina imunitatea, sprijina glandele suprarenale si glanda tiroida;
Folosirea unor multivitamine de calitate, aici avem insa atentionare la B12 sa nu fie folosit daca este si o boala oncologica suprapusa, plus atentionarea de a nu folosi vitamine cu acid folic si B-complex peste schema cu antibioticedin Clasa Sulfamidelor (Sumetrolim, Bactrim);
Practicarea unui sport usor, echilibrat, iar NU intens. Sportul intens induce acid lactic in organism (febra musculara), iar acidul lactic induce ph acid si stres oxidativ suplimentar in corp si nu avem nevoie de aceasta;
Folosirea Probioticelor pentru a preveni infectia fungica(Candida)si/sau Secom Candida Clense si/sau Goldenseal root sau mai bine Golden Seal Coptis si/sau Fares Candisept – in functie de gravitatea cazului respectiv;
Alte produse cu efect antimicotic(antifungic): Ulei de cimbru, Rozmarin, Extract standardizat din samburi de struguri, Citromicina;
Pulbere de orz verde Obio;
Extract standardizat din Ginkgo biloba-120-240 mg/zi –util pentru cei cu afectare neurologica si demielinizari mai ales. Atentionare aici pentru interactiunea cu Anticoagulantele sintetice (Pradaxa, Eliquis, Sintrom, Trombex) ambele fluidifica sangele si sprijina circulatia(de avut in vedere efectuarea periodica a analizelor in ceea ce priveste factorii coagularii);
Acid tioctic, Acid alfa lipoic, Actovegin, Tonotilutile in demielinizari;
Omega 3, Ulei de Krill, uleiuri presate la rece (Masline, In);
Suplimente naturale eficiente in Lyme:
Otoba Bark extract si Cat’s Claw;
Ulei esential sau pastille concentrate din oregano, cuisoare, scortisoara, tamaie;
Extract standardizat din usturoi (Alicina);Atentionare aici pentru interactiunea cu Anticoagulantele sintetice (Pradaxa, Eliquis, Sintrom, Trombex) ambele fluidifica sangele si sprijina circulatia(de avut in vedere efectuarea periodica a analizelor in ceea ce priveste factorii coagularii – INR, Protrombina, Timp Quick, D-Dimeri);
Alte remedii naturale ce pot fi folosite în boala Lyme (Borrelioza)
Astragalaus (Astragalus membranes) – Se administrează 1 linguriţă pulbere x 2 /zi, cu 30 minute înainte de masă, dizolvată într-un pahar de apă sau în sucuri proaspete de legume.
Este o plantă minunată din Asia, dar folosită în întreaga lume datorită efectelor extrem de complexe. Este un excelent antiviral, antibacterian în infecţii cu Borrelia Burgdorferi (boala Lyme), virus gripal, HIV, Citomegalovirus (sindrom de oboseală cronică), Proteus, Coxcackie B-3 (miocardita virală), Herpex simplex, HPV, Staphylococcus aureus, Shigella dysenteriae, Streptococcus Streptococcus haemolyticus, Streptococcus pneumoniae.
Gheara mâţei (Uncaria tomentosa) – Se administrează ½ linguriţă pulbere x 2 /zi, cu 30 minute înainte de masă, dizolvată într-un pahar de apă sau în sucuri proaspete de legume. Este o viță de vie (liană amazoniană). Extractele din acestă plantă au fost testate pentru eficacitatea ei in vitro pe forme active și latente de Borrelia burgdorferi sensu stricto, demonstrând efecte semnificative asupra tuturor formelor sale morfologice. S-a folosit diluția de 1: 400, care a fost cea mai eficientă în eliminarea spirochetelor, dar mai eficientă este la o diluție mai mică (1: 300).
Extractul din sâmburi de grapefruit (citromicina) are proprietăţi antimicrobinene, antifungice şi antibacteriene puternice, pe o paletă largă de agenţi patogeni, fiind un excelent dezinfectant. Evaluarea in vitro a arătat că extractul de semințe de grapefruit (GSE) poate fi un agent puternic împotriva spirochetelor și chisturilor de Borrelia afzelii atunci când este folosit în concentraţii potrivite. Interesant, GSE a demonstrat că este eficient împotriva multor tulpini patogene, dar nu afecteaza microflora intestinala. Se va folosi în conformitate cu indicaţiile după prospect.
Extractul de frunze de Măslin – doza maximă recomandată pe prospect. Extractul frunzei de Maslin prezintă bune efecte antiinflamatorii, antibacteriene, antifungice si antivirale, efectul antiviral fiind cel mai pregnant, fiind util in infectiile virale asociate bolii Lyme. În cazul afectiunilor cardiace produse de Lyme, extractul de frunze de Maslin este un eficient antihipertensiv şi va elimina tulburarile cardiace asociate.
Indian Echinacea (Andrographis paniculata) – Se administrează ½ linguriţă pulbere x 2 /zi, cu 30 minute înainte de masă, dizolvată într-un pahar de apă sau în sucuri proaspete de legume. Această plantă foarte amară poate fi benefică pentru simptomele bolii Lyme, deoarece este considerată o plantă antibacteriană și antimalarică ce poate distruge spirochetele; se considera ca sporește functia imună, protejează mușchiul cardiac, are efecte antiiflamatoare benefice pentru simptomele artritice și pentru a proteja funcția hepatică.
Polygonum cuspidatum, o plantă originară din Japonia, conţine în rădăcinile ei cea mai mare cantitate de resveratrol şi are o gamă largă de acțiuni şi proprietăţi: antibacteriene, antivirale, antischistozomale, antispirochetale, antifungice, imunostimulante, imunomodulante, antiinflamatoare, antioxidante, antiaterosclerotice, antihiperlipidemice, antimutagene, anticarcinogene, antineoplazice, vasodilatatoare, inhibă agregarea plachetară, inhibă sinteza eicosanoidelor , inhibitor antitrombotic, inhibitor de tirozin kinază, inhibitor oncogen, antipiretic, cardioprotector, analgezic, antiulceros (reduce ușor acidul gastric și protejează împotriva ulcerului stres), hemostatic și astringent. Se crede că această plantă este utilă în combaterea spirochetelor care determină boala Lyme, precum și oferind proprietăți antiinflamatorii prin protejarea corpului de deteriorarea endotoxinei și prin reducerea reacțiilor Herxheimer. Componentele sale traversează bariera hemato-encefalică unde acționează asupra sistemului nervos central: antimicrobian, antiinflamator, ca protector împotriva daunelor oxidative și microbiene. Este foarte specific pentru infecțiile cu bartonella și infecțiile cu micoplasme. Este un inhibitor foarte puternic al cascadelor de citokine iniţiate de bacterii. Puteţi administra tinctură de Polygonum cuspidatum – 1/2 linguriță, de 3 ori pe zi.
Dipsacus sylvestris ( Dipsacus fullonum ) este o specie de plante originară din Eurasia și Africa de Nord. Rădăcina de Dipsacus sylvestriseste utilizată pe scară largă în combinație cu antibioticele și cu alte fitochimicale pentru a trata boala Lyme pentru capacitatea sa de a trage spirochetele din țesutul muscular (unde antibioticele și sistemul imunitar nu pot ajunge) în sânge, astfel încât sistemul imunitar să le distrugă. Dipsacus sylvestris este eficient pentru inflamația cronică a mușchilor, unul dintre simptomele majore cauzate de infecția cu bacterii a bolii Lyme. Aceasta planta invita practic bacteriile Lyme in sange, acolo unde organismal poate actiona usor, drept urmare pot sa apara si reactii de tip Hertz.
Coinfectiile in Lyme
Pot implica frecvent:
Virusuri – Citomegalovirus, Epstein Barr, virusuri herpetice sau alte virusuri.
De obicei aceste virusuri sunt foarte raspandite printre oameni. Aproximativ 85% din populatie le are, doar ca ele se afla sub control imunitar (dormande) si pot ramane asa intreaga viata fara sa ne supere. Daca insa avem si alte infectii suprapuse, cum ar fi cele din lista aceasta, imunitatea scade si virusurile se pot reactiva provocand daune organismului.
Bartonella, Babesia;
Mycoplasma, Chlamydia, Ureaplsma, Anaplasma;
Protozoare: Giardia, Anatamoeba;
Chiar viermi si alti paraziti diversi;
Toxocara, Toxoplasma etc;
La inceput, nu am stiut nici despre celelalte infectii pe care le poti contacta in urma muscaturii de capusa, astfel ca, initial, nu am testat pentru membrulafectat al familiei decat spirochetele (Borrelia) si mai apoi celelalte infectii posibile.
Asa am aflat de Bartonella, Babesia, Mycoplasma, Anaplasma, Ureaplasma, Chlamydia, diversi virusi, protozoare si chiar paraziti care pot fi transmisi nu doar de capuse ci si de purici, tantari, saliva, sexual, transfuzii sanguine, de la mama la fat.
Tin sa precizez ca, din pacate, in centrele noastre de transfuzii de sange,se testeaza sangele doar pentru Hiv, Sifilis, Hepatita, Tbc deci pentru celelalte infectii de care am amintit mai sus, nu! Asa ca, poate fi un risc mare sa le iei si in urma unei transfuzii de sange! Nici alte tari din Europa nu stau neaparat mai bine la acest capitol.
Mai jos aveti un video (care are de acesta data si subtitrare in limba romana) realizat de Dr. Horowitz, un Medic Specializat in Infectiile Multisistemice (Lyme, Coinfectiile sale si nu numai) in care practic trage un semnal de alarma Belgiei, tara sa natala cu privire la aceste boli din ce in ce mai raspandite, si neglijenta cu care acestea sunt tratate. Explica foarte bine in acest video, pe intelesul tuturor, lucruri esentiale despre aceste infectii. Am vazut ca a scris si o carte pe marginea subiectului, nu stiu insa daca se gaseste si varianta in limba romana.
Referitor la Mycoplasma, Chlamydia, Ureaplasma,este bine sa uitam ideea invechita conform careia acestea ar fi doar infectii cu transmitere sexuala…pentru ca nu, nu sunt!!!
Exista mai multe specii de Mycoplasme, Chlamydii,de exempluMycoplasma Pneumoniae, Chlamydia Pneumoniae, care se pot transmite foarte foarte usor prin saliva atunci cand un om infectat tuseste, sau stranuta langa noi, daca bem apa din acelasi pahar, sticla cu cineva infectat. Se pot transmite si prin piscaturi de insecte (purici, capuse, tantari, paduchi etc) foarte frecvent.
Acestea se transmit extrem de usor prin saliva, spori de saliva (daca cineva tuseste si te “stropeste“ din greseala), sarut, daca bei apa dupa altcineva infectat, piscaturi de tot felul: purici, paduchi, tantari, capuse, paianjani, de la mama la fat, sexual si sunt foarte rapandite in regnul animal, si, implicit la oameni in proportie de peste 60%.
In functie de sistemul imunitar al fiecaruia, acesti patogeni pot afecta mai repede sau mai lentorganismal, dar pot totusi afecta. Ei nu fac parte din flora microbiana prietenoasa a organismului, sunt patogeni si ar fi bine sa scapam de ei.
Referitor la modalitatile de testare a acestora tin sa precizez ca nu este suficienta testarea lor de rutina doar din secretia genitala in cadrul consultului ginecologic.
De ce? Pentru ca au un anumit ciclu de viata si nu ies mereu in secretiile genitale, in schimb, daca le ai si esti purtator o sa iasa in analizele de sange.
Plus ca nu toate aceste specii sunt implicate in BTS (Boli cu transmitere sexuala), sunt mai multe specii, sicel mai bine ar trebui sa facem analizele din sange pentru toate speciile existente de Mycoplasme, Chlamydii.
Optez asadar pentru analizele de sange de tip IF (Imunofluorescenta), Western Blot de confirmare si Test Torch IGG, sau alte analize de sange cat mai specifice, iar aici ma poate ajuta cu sfaturi unmicrobiolog, daca doreste.
Aceste analize testeaza Anticorpi produsi de corpul nostru fata de aceste bacterii. Avem 2 tipuri: IgM (cei de infectie acuta) si IgG(cei de infectie cronica sau considerati si Anticorpi de trecut prin boala, in anumite situatii).
O mare eroare care se poate face in cazul unui IGG pozitiv specific pentru Mycoplasma, Ureaplasma, Chlamydia, Toxoplasma este sa se considere cu usurinta cazul pacientului ca trecut prin boala in conditiile in care acesta nu a facut tratament specific pentru acest tip de bacterii.
Aceste bacterii nu trec singure de la sine decat in caz exceptional si miraculous cumva, daca persoana respectivaa luat o perioada indelungata (6 luni-1 an) suplimente naturale specifice ce pot ajuta pe aceste infectii si a avut un stil de viata extrem de sanatos, aproape total vegetarian si daca are o imunitate extrem de competenta, ceea ce rar se intampla in practica.
Deci, daca aveti un IGG pozitiv specific pentru aceste bacterii nu va lasati inselati, nu sunteti vindecati, ci sunteti purtator cronic si aveti nevoie de medicatie specifica, suplimente de calitate, regim de viata sanatos cam intre 2-3 luni de medicatie cu antibiotic, dar totul depinde de tipul si gravitateainfectiei.
Daca insa ati facut deja tratamentul recomandat pe perioada recomandata, si clinic simptomele au disparut, cel mai probabil sunteti vindecat de cele de mai sus.
De ce m-am axat atat de mult pe aceste infectii?
Pentru ca peste 60% din populatie purtatoare presupune un procent covarsitor.
Pentru ca acesti microbi sunt factori de risc major pentru alte boli.
Nu este ceva care sa ne afecteze deodata, depinde de sistemul imunitar al fiecaruia dar cert este ca ne afecteaza si trebuie sa scapam de ele.
Toate centrele de transfuzii ar trebui sa testeze, insa nu o fac din varii motive.
O atentie deosebita ar trebui acordata cuplurilor care doresc sa conceapa un copil, intrucat aceste bacterii pot afecta mama si fatul aflat in dezvoltare in timpul perioadei intrauterine si il pot afecta mai ales pe partea dezvoltarii neurologice, cognitive!!!
Am gasit studii care sustin ca aceste bacterii luate intrauterin de la mama la fat sunt factori de autism, de tulburari de atentie si alte tulburari la copii nostri pe langa alti factori, bineinteles, cum ar fi metalele grele din vaccinuri si nu numai, pesticide, insecticide, radiatii.
Uneori mama, daca are un sistem imunitar mai bun poate sa nu dezvolte simptome specifice grave care sa-i puna semne majore de intrebare, dar totusi fatul sa fie afectat.
Exista situatii cand femeile incearca sa obtina o sarcina si nu reusesc, fac testele necesare (dar nu si pe cele specifice acestor bacterii) si aparent nu reusesc sa gaseasca un motiv pentru problemele lor.
Sau fac fertilizare “in vitro” nereusind sa obtina sarcina natural, iar copii rezultati au probleme cognitive (am vazut si astfel de cazuri), sau se intampla sa faca avort spontan repetat de cauza necunoscuta, sarcina oprita din evolutie sau alte diverse probleme de conceptie.
Problema ii afecteaza si pebarbati. Aceste bacterii pot cauza infertilitate, probleme ale prostatei, inflamatie cronica pe prostata, vezica hiperactiva si chiar cancer de prostata. In analiza uzuala de urina aceste bacterii nu apar, se recomanda analize specifice din sange.
Cred ca am vazut cu totii cum au crescut cazurile de tulburari cognitive si autism la copii in ultimul timp, un lucru deloc de neglijat si pentru care ar trebui sa luam atitudine, asa ca fac apel la toti ginecologii, pediatrii, specialistii in fertilitatea de cuplu care sunt deschisi si pasionati: sa se documenteze pe marginea acestui subiect si sa testeze aceste infectii.
Aproape intodeauna autismul are si un factor infectios (viral, bacterian, parazitar) care ar fi putut fi prevenit (daca femeia ar fi fost testata si tratata inaintea conceptiei) ce trebuie cercetat, iar aceste lucruri nu le sustin eu, ci le spun specialistii. Voi atasa studii si articole mai jos (tot in limba engleza, cei care doresc pot ajuta cu traducerea documentelor).
Pe aceasta pagina gasiti multe articole utile si in formatul PDf(in partea dreapta a paginii pot fi descarcate articolele detaliate);
Este totun site de informare pentru Lyme si Coinfectii foarte bun!
Aici explica legatura intre tulburarile din spectrul autist si bolile infectioase, pentru ca nu este vorba doar de Lyme ci si de celelalte infectii.
2) https://www.lymedisease.org/greenberg-austistic-tick-borne/?fbclid=IwAR2XO2Cdwc2hMAXBimbF3dnDMRDKlRM7R1Bi60yKHp4sulju_n1sbSm1x38
3)https://www.lymebasics.org/reference-information/children-and-lyme-disease/
4) Iar aici,Dr. Klinghardt(pe care il admir si il stimez foarte mult) exlica foarte bine tot ce ar trebui sa stim noi, dar mai ales specialistii din domeniul medical despre aceste infectii. Este un doctor minunat, pe sufletul meu, imi pare un om bun si foarte pasionat de tot ceea ce face.
Din nefericire, si in lumea medicala din America este o controversa majora pe baza acestui subiect, medicii care trateaza aceste infectii cronice risca sa isi piarda licenta de practica pentru ca trateaza oamenii pe perioade mai lungi de timp decat recomanda ghidurile actuale.
Chiar daca tratamentul esteeficient, pe guvernanti nu ii intereseaza, ci ii intereseaza doar respectarea ghidurilor.
Asa a ajuns lumea sa fie cu susul in jos, daca veti avea rabdare sa va uitati la videourile ce le voi atasa, o sa vedeti medici dati afara din colegiul medicilor pentru ca au tratat si vindecat copii cu autism (deja am spus ca si acesta are pe langa altele si o cauza infectioasa cronica) si pacienti cronici cu Lyme si alte infectii dintre cele precizate aici.
Acesti medici sunt priviti ca medici controversati de catre lumea medicala clasica, iar cercetarile lor prin organizatii non profit, cercetari prin care incearca sa elucideze adevaratele cauze ale unor boli asa zis autoimune, Sclerozei multiple, boala Althzeimer, Parkinson, dementa etc., sunt date deoparte cu prea mare usurinta, desi descoperirile lor sunt uluitoare si ar putea salva multi oameni de suferinta.
Ma intreb din nou: de ce? Poateca este mai profitabil pentru Big Pharma sa trateze doar simptomatic anumite afectiuni care si asa nu te omoara deodata, ci lent…..sincer, eu stiind ca sufar de aceste infectii nu as prefera sa raman mediu de cultura pentru acesti parazitisisa iau medicatie care doar imi amelioreaza din simptomatologie pana intr-un anumit punct.
Din pacate, multe informatii utile, sunt sterse, cenzurate din mediul online, cu ce motive, nu se stie clar inca. Insa mediul online abunda de informatii distorsionate si uneori false despre anumite lucruri.
Acest video a fost sters de pe linkul initial.
https://www.sophiahi.com/demystifying-lyme/
Pentru doritori poate reusiti sa il cautati dupa nume scriind Dr. Klinghard- Demystifying Lyme incarcat pe Vimeo de catre Dr. Christine Schaffner – Este o prezentare foarte interesanta realizata de acest doctor.
5) O alta poveste tulburatoare dar cu final fericit a lui Ally Hilfiger(fiica lui Tommy Hilfiger) care a suferit de boala Lyme din copilarie pana spre varsta adulta, a mers la numerosi doctori si a fost diagnosticata gresit. (daca nici ei nu au avut bani si posibilitati, oamenii simpli ce sa mai faca? unde sa se adreseze?).
Simptomele au fost dintre cele mai diverse:oboseala cronica, dureri articulare, artrita, poliartrita, durericiudate care migrau in diverse zone ale corpului, stari subfebrile, raceli frecvente, imunitate scazuta, afectarea memoriei, afectarea vorbirii, exprimarii, probleme de concentrare si de atentie.
Ea a fost chiar si internata la psihiatrie cand problema a ajuns de acesta natura ( ma intreb oare daca nu cumva 50% din cazurile de bolnavi psihici au de fapt si niste paraziti in sistemul nervos care le provoaca simptomele, dar cine sa-i investigheze?).
Daca sifilisul tardiv se manifesta neurlogic si persoana in cauza pana la urma innebunea, de ce nu ar fi acesta ipoteza valabila si pentru Lyme cronic – Borrelioza ( spirocheta din aceeasi clasa cu sifilisul si chiar mai periculoasa) si multiplele infectii de care am amintit in cazul in care acestea sunt lasate sa evolueaze cronic in timp si nu sunt depistate si tratate.
Acesta ipoteza o sustin toti acesti medici: Dr. Klinghardt, Dr. Marty Ross, Dr. Horowitz, Microbiologul Tom Grier, Anatomopatologul Alan MacDonald etc. Unii dintre ei si-au dedicat intreaga viata cercetarii nonprofit, ca Alan MacDonald si Tom Grier, iar dezvaluirile lor sunt uluitoare si totusi lumea medicala clasica nu ia in considerare aceste aspecte.
Gasiti informatii daca cautati Dr. Paul Duray Research Fellowship
Video cu interviul cu Ally Hilfiger (tot in engleza).
A scris si o carte pe tema acesta:
La noi in tara chiar recent avem un caz in care o persoana publica, Cantareata Ada care dupa un an si jumatate de chin, drumuri la nenumarati medici, multa suferinta fizica si emotionala a aflat ca are de fapt Borrelioza Lyme si Bartonela. Initial a fost diagnosticata gresit cu diverse alergii (pentru ca da aceste infectii pot deregla sistemul imunitar), dermatografism (o afectiune a pielii), pana a ajuns chiar sa dezvolte o paralizie temporara a anumitor parti din corp.
Ada nu vrea sa faca mare “tam tam” din asta (ca a fost diagnosticata si tratata gresit un an si jumatate si ca apierdut startul bolii), dupa cum a declarant pe contul ei oficial, dar sugereaza medicilor sa mai “puna mana pe carte” pentru ca sunt cu siguranta multe cazuri ca si al ei, diagnosticate gresit.
Ca si in cazul lui Ally Hilfiger, fica lui Tommy Hilfiger (creator de haine si parfumuri) si Ada, ca persoana publica, nu putem sa nu ne gandim ca a fost la cei mai buni asa zisi specialisti din tara noastra…si totusi,1 an si jumatate tot a fost diagnosticata gresit. Oare ce se intampla cu cazurile oamenilor simpli, ma intreb?
A ajuns in cele din urma la Dr. Bogdan Cristian Ion si la Dna.Dr. Tatiana Rosca, singurii medici din Romania pe care ii avem si care stiu cat de cat sa trateze aceste boli ajunse in stadiul cronic. Acestia au diagnosticat-o corect! Acesti 2 medici nici macar nu lucreaza in Spitalele noastre de stat, sunt vazuti ca fiindmedici controversati, pentru ca lumea medicala nu vrea si nu se informeaza suplimentar despre aceste lucruri.
Asa controversat a fost vazut si medicul care a descoperit bacteria Helycobacteri Pylori si a incercat sa demonstreze legatura acestei bacterii cu ulcerul gastric, a fost blamat si condamnat de lumea medicala in vremea respectiva….iar noi astazi invatam despre asta ca fiind adevarat.
Sper sa nu treaca zeci de ani si in cazul celorlalte infectii cronice discutate aici pana ce aceste studii vor fi umanim recunoscute!
Inteleg ca nu se predau in facultate cu seriozitate momentan si este mare pacat ca generatiile tinere de medici in formare nici macar nu parcurg aceste informatii asa cum ar trebui, dar macar ne putem documenta si cerceta in plus pe cont propriu.
Daca spunem Nu!din prima la aceste informatii pretioase, fara macar sa le parcurgem si sa ne formam o parere, acest lucru insemna ignoranta iar cei care sufera sunt pacientii.
Sa nu asteptam pana ce aceste lucruri ne vor afecta pe noi sau familia noastra, caci cine se poate feri de toate piscaturile de tantari, purici, capuse, paduchi prin care se transmit aceste boli?
Legat de bacteriile Mycoplasma,Chlamydia pneumoniae, am gasit studii care arata implicarile ei si in scleroza multipla, in boala Alzheimer, sindromuloboselii cornice,astmul bronsic, rinite alergice, sinuzite cronice cat si prezenta ei in placile de aterom. Studiile au evidentiat implicatiile acesteia in leziunile vasculare ca punct de plecare pentru formarea si depunderea placii de aterom impreuna cu alti factori favorizanti,bineinteles.
Am mai gasit informatii importante si in acest articol (de data aceasta scris in limba romana), care face pe parcursul lui numeroase referiri la alte articole importante si studii (peste 20 studii pe parcursul acestui articol), pe care este foarte bine sa le parcurgem (in schimb acelea din urma sunt tot in limba engleza).
In acest articol este evidentiat in mod clar, ca numeroase afectiuni neurologice si asa zis autoimune sau neurodegenerativeale secolului acesta pentru care nu avem o explicatie inca (Scleroza multipla, Scleroza laterala amiotrofica,Parkinson, Alzheimer, Dementa), au drept cauza patogeni diversi si in special spirochetele de Borrellia responsabile de boala Lyme. Sunt exemplificate 20 de studii in care au fost gasite spirochete in creierele pacientilor care au suferit de aceste boli.
Un alt studiu deosebit de important pe care l-am gasit si il aveti trecut in link-ul de mai jos (engleza) atinge subiecte sensibile ca:
-Transmiterea Borelliei intrauterin de la mama la fat, cu afectarea fatului;
-Descoperirea in interiorul placilor de B-amiloid din creierele pacientilor decedati de Alzheimer a diverselor specii de Borrelii;
-Indentificarea Borrelliei in creierele pacientilor afectati de dementa;
-Prezenta viermilor din clasa nematodelor in creierele pacientilor cu scleroza multipla. Cand afli asa ceva iti dai seama din nou cat de importanta este deparazitarea preventiva la fiecare 6 luni (pentru ca aceste tipuri de viermi nu stau doar in intestine, se pot “plictisi” de ele si pot migra in alte zone ale corpului).
Distrugerea viermilor deja ajunsi increier poate fi un procedeu mai complicat (dar nu imposibil), avand in vedere ca atunci cand acestia mor, sub medicatia specifica, toxinele care se deverseaza in creier pot inflama puternic tesutul, punand in pericol viata pacientului.
-Prezenta viermilor din clasa nematodelor in creierele pacientilor bolnavi de Alzheimer;
-Prezenta Borrelliei in tumorile cerebrale (Glioblastom de exemplu);
-Diverse tipuri de Borrelii gasite la nivelul aparatului reproducator, care pot fi rapunsul pentru diverse afectiuni genitale inca incomplete elucidate ca: vezica hiperactiva, infertilitate,diverse probleme ale prostatei, chiar cancer de prostata, endometrioza;
http://www.mindyhaberhelp.com/the-seven-provocative-findings-of-the-dr-paul-duray/
In urmatorul link este un Film Documentar foarte bun si cutremurator–Under our Skin, care vorbeste despre toate aceste problemementionate aici. Vorbesc atat specialistii din domeniu cat si pacientii, si sunt date si exemple de cazuri clinice, exemple de medici controversati care isi pot pierde licenta in America pentru ca trateaza acesta boala ajunsa cronica cand ghidul oficial prevede doar 1 luna de terapie. Tot in limba engleza, bineinteles!
https://underourskin.com/#home-underourskin
Pe acest site, de acesta data in limba romana, gasiti din nou articole foarte interesante pe care oamenii care s-au confruntat cu acest tip de afectiuni incearca sa le traduca si sa le puna si la dispozitia celor din Romania care nu cunosc limba engleza. Este un site de informare si constientizare a problemei.
Despre Fundație
Dr. Paul Duray MD Research Fellowship Endowment Inc., o fundație caritabilă scutită de taxe*, este organizată pentru a sprijini cercetarea medicală în patologia infecțiilor cu borrelia la om, dintre care boala Lyme este cel mai cunoscut exemplu.
Amploarea reală a infecțiilor cu Borrelia la oameni depășește cu mult cele patru afecțiuni numite „boala Lyme” la sfârșitul anilor 1970. Aceasta a fost limitată la erupția cutanată „Erythema migrans”, artrită, anomalii ale ritmului cardiac și simptome neurologice, fie ale meningitei, fie ale paraliziei Bell.
Medicii din secolul al XXI-lea știu, sau la asta speram, că infecțiile cu Borrelia sunt mult mai complicate decât cele descrise de dr. Allen Steere în timp ce era la Facultatea de Medicină de la Universitatea Yale.
Tabloul clinic complet al infecțiilor cu Borrelia din grupul burgdorferi (familiile Bbss și Bbsl) este adăugat în mod constant prin studiile pe pacienți cu instrumente ADN sofisticate.
În plus, acum este clar că speciile Borrelia din afara grupului sensu lato pot provoca aceeași patologie, Borrelia miyamotoi fiind un prim exemplu.
Modelul acestei boli este unul foarte complex, este o boală infecțioasă spirochetală care afecteaza multi sistemic, multi-organ, denumita Borrelioza, preia modelul infecției cu Treponema pallidum la om (sifilis).
În infecțiile borreliale, fiecare organ și sistem al corpului poate fi afectat, sunt de așteptat infecții cronice, iar infecțiile cu agenți patogeni amestecați, inclusiv alte organisme decât spirochetele, sunt diagnosticate în mod regulat.
Ca o consecință nefericită a medicilor care se bazează pe un model simplificat si invechit al bolii Lyme din anii 1970 și pe instrumente slabe de testare a sângelui, pacienții cu Lyme pot avea mari dificultăți în a primi un diagnostic corect în această boală complexă si pot fi frecvent diagnosticati eronat cu alte patologii.
În cariera doctorului Paul Duray, el a extins de unul singur numărul de boli Borrelia pentru a include:
Boala Parkinson legată de Borrelia;
Infecții intrauterine legate de borrelia, cu decese fetale;
Boli ale mușchilor legate Borrelia, fasciită și cistită;
Sindromul de detresă respiratorie fatală a adultului (ARDS) datorat borreliozei;
Splenita necrozantă legată de borrelia;
Hepatita Borrelia
De asemenea, a publicat multe manuscrise de reper care au redefinit și lărgit înțelegerea medicală și științifică a bolilor spirochetale.
Fundația investighează în prezent legăturile dintre infecția cu Borrelia și două boli neurologice majore: boala Alzheimer și Scleroza multiplă.
Obiectivele viitoare ale fundației pot include investigarea rolului Borrelia în Sindromul de oboseală cronică/M.E (encefalita mialgică) și Sindroamele psihiatrice.
Fundația caritabilă, numită în onoarea doctorului Paul Duray, va instrui tineri patologi și oameni de știință în metodele și instrumentele utilizate în cercetarea Borrelia.
Instrumentele de ultimă oră ale biologiei moleculare și ale științei ADN-ului vor permite cercetătorilor să găsească Borrelia în fluidele corporale ale pacienților vii, precum și în țesuturile umane bolnave la autopsie.
Vă invităm să vă gândiți să faceți o donație deductibilă fiscal* către Fundație pentru a continua educația și formarea de specialitate a tinerilor anchetatori care, precum Dr. Paul Duray, își vor dedica cariera cercetării și predării Borrelia.
Textul de mai sus este legat de articolul din linkul anterior, despre cercetarile non profit care se fac in America decatre unii medici pasionati,studii realizate independent de Big Pharma, rezultatele lor formidabile…si totusi, mare parte din lumea medicala nu stie de ele.
Aici este site-ul facut de Dr. Alan MacDonald (in limba engleza) care si-a dedicat intrega viata cercetarii non-profit, cel care a descoperit spirochetele si alti paraziti in creierele pacientilor cu Althzeimer, Parkinson, Scleroza mutipla etc.
https://alzheimerborreliosis.net/
Iar aici avem multiple prezentari ale cercetarilor facute:
Un alt site pe care puteti gasi informatii pretioase este cel al Doctorului Bill Rawlshttps://rawlsmd.com/
De exemplu, am gasit aici foarte bine descrise simptomele distincte si simptomele comune pentru principalele infectii cu:
Borellia: Simptome Specifice!
- Gat intepenit (unii medici pot spune ca aveti spondiloza cervicala);
- Afectare cardiaca (Miocardita specifica pentru Lyme sau Aritmii cardiace, muschi al inimii slabit etc);
- Afectare oculara (Plutitori la ochi sau un fel de musculite, pete inchise la culoare in campul vizual, vedere incetosata, uveite, iridociclite, conjunctivite diverse, blefarite);
- Eritem migrator sau alte iritatii ale pielii (apare in doar in 40% din cazuri, 60% din cazuri pot trece nediagnosticate din cauza lipsei acestei iritatii pe piele in faza initiala a bolii);
- Afectare articulara de orice natura (Artrita, Poliartrita, Spondilita);
- Diverse alergii si iritatii pe piele, care pot fi confundate cu afectiuni autoimune chiar scleroderemie, morfee (de fapt acesti microbi sunt printe factorii declansatori ai afectiunilor autoimune);
- Articulatii inflamate si/sau dureroase (Genunchi inflamati etc);
- Paralizia Bell;
Mycoplasma: Simptome Specifice!
-infectii respiratorii frecvente;
-infectii ale sinusurilor frecvente;
Bartonella: Simptome Specifice!
–Nervi, furie, tulburari ale dispozitiei, tulburari bipolare, tulburari paranoide;
-Uneori noduli inflamati;
-Tuse inexplicabila;
-Frecvent tot felulde iritatii pe piele;
-Dureri si furnicaturi ale oaselor sau pe traiect nervos (se poate spune ca aveti neuropatie);
-Dureri, arsuri si intepaturi in talpile picioarelor;
Am gasist numeroase articole despre manifestarile cutanate ale Barttonelei, sunt multi oameni care au primit diagnostic gresit de alte afectiuni ale pielii, avand de fapt Bartonella!
Babesia: Simptome Specifice!
–Durere in piept sau in coaste;
-Transpiratii abundente nocturne;
-Senzatie de lipsa de aer- “foame de aer”, sufocare, nod in gat, asemanator uneori si cu atacul de panica;
-Fluctuatii in temperatura corpului;
Simptome comune tuturor Microbilor/Patogenilor amintiti mai sus!
-Depresie, Anxietate, Dureri frecvente de cap;
-Ceata mentala, Probleme cognitive,tulburari de atentie, de memorie, tulburari neurologice;
-Probleme cu somnul, Oboseala cronica, Fibromialgie;
-Probleme cu inima de tot felul;
-Stare subfebrila, frisoane, raceli frecvente, astenie;
-Afectare gastro-intestinala;
-Autoimunitate (Acesti microbe, pe langa alti factori, sunt declansatori ai bolilor asa zis autoimune) sau invers, supresie imuna ( Borrelioza Lyme este denumita si “Sida minor” pentru ca poate produce si deprimare imuna);
– Iritatii ale vezicii urinare, Inflamatii cronice ale prostatei;
-Dureri musculare, Dureri ale oaselor, Dureri diverse ciudate in diverse zone ale corpului;
Mai fac aici o mentiune legata de UreaplasmaUrealyticum pentru persoanele care fac des nisip si pietre la rinichi dar care nu au o explicatie din punct de vedere al regimului alimentar sau al apei pe care o consuma (adica beau apa de calitate si consuma mai mult alimente de tip bazic).
Daca toti factorii favorizanti ai nisipului si pietrelor la rinichi au fost inlaturati si acestea se tot formeaza,atunci ar putea sa fie implicata si aceasta bacterie, si ar trebui testata. Am gasit numeroase studii, care indica conexiunea acestei bacterii cu nisipul si pietrele la rinichi.
Daca aveti unele sau chiar multe din simptomele de mai sus, ati tot umblat pe la medici dar nu gasiti rezolvare, poate ar fi bine sa faceti niste analize mai amanuntite.
Trebuie sa precizez ca in foarte multe cazuri analizele uzuale (facute de rutina la noi in tara) pot iesi aparent perfecte si totusi persoana in cauza sa se simta rau, la fel poate fi vorba chiar si de un donator de sange si sa poarte una din bolile de mai sus (la centrele de transfuzii din tara noastra, si nu numai, aceste analize nu se fac uzual).
La centrele de transfuzii se testeaza doar Hiv, Sifilis, Hepatita, Tbc si nimic din microbii descrisi mai sus, deci poti foarte bine sa donezi sange fiind purtator de acele boli si sa nu stii mai ales daca nu ai simptome foarte suparatoare.
Poate ma repet, dar aceste infectii pot sa nu ne afecteze deodata, ci in timp, uneori chiar in ani de zile, depinde de sistemul imunitar al fiecarei personae, pe unii mai repede, pe altii mai lent, dar nu este de dorit sa purtam asa ceva in organism.
Acest tip de microbi nici nu ies in analizele uzuale de secretii (conjunctivala, vaginala, etc), nici in probele clasice de urina (urocultura) pentru ca nu pot fi cultivate pe placa clasica Petri, nu cresc pe mediile de cultura,de aceea cel mai bine este sa facem analizele din sange si prin cele mai bune metode de analiza existente, pentru un rezultat optim.
Primul pas este sa incercati sa tineti un regim de viata si regim alimentar cat mai sanatos, sa consumati cat mai multe lichide, sa folositi 1-2 luni din suplimentele naturale din plante si vitaminele indicate mai sus si apoi sa mergeti la analizele de sange.
De ce sa faceti acest lucru mai intai? Pentru ca analizele cauta anticorpi (ceea ce produce organismul nostru pentru a se lupta cu “inamicii”) iar daca organismul este deja foarte slabit, putin probabil sa ii poata produce in cantitate suficienta pentru a fi detectati.
Deci avem sanse mai mari sa obtinem rezultate mai concludente dupa 2 luni de detoxifiere si suplimente.
Apoi,este essential sa cautam cele mai de incredere metode de analiza pe care le avem (evitati testul Elisa, rateaza majoritatea cazurilor).
Mergeti pe teste de tip IF (Imunofluorescenta), WB (western Blot), Teste de tip AND, de tip PCR.
Doar ca un exemplu, dar nu este neaparat sa alegeti acest laborator pentru analize, poate sa fie oricare alt laborator din tara, metodele de analiza folosite sunt importante. Acest laborator este recomandat ca fiind de incredere pentru acest tip de teste amanuntite de catre cei doi medici mentionati aici, medici care se pricep la aceste infectii cronice.
Ceea ce am subliniat pe formularul din attach si am bifat, sunt analizele de investigat in cazul in care banuiti ca aveti una dintre infectiile mentionate mai sus. Se recomanda mai mult teste de tipIGG darpentru bacteria Bartonella este bine sa fie testate si IgG si IgM.
Bineinteles ca sunt si alte laboratoare in strainatate care au metode de analize mai performante, pentru cine isi poate permite din punct de vedere financiar.
Din pacate nu avem teste Western Blot decat pentru 5 specii de spirochete Borrelia, cel putin la noi in tara, iar acestea intre timp s-au tot mutat si incrucistat, si astfel avem mult mai multe specii de Borrelia deja pentru care nu avem inca metode de testare si nici nu prea se investeste in asta momentan.
Laboratorul acesta din Bucuresti, cel pe care il recomanda si Dr. Bogdan Cristian Ion si Dna. Dr. Tatiana Rosca mi-a placut deoarece ofera si diagramele testelor Western Blot, si medicul care stie sa le interpreteze se uita peste ele, nu ofera doar un raspuns classic: pozitiv sau negativ.
Acest lucru este foarte util, pentru ca sunt anumite benzi pe testul Western Blot care chiar daca nu depasesc linia de pozitiv, doar faptul ca apare banda pe test semnifica contactul cu acest microb.
Deja am spus ca acesti tip de microbi pacalesc si eludeaza sistemul imunitar, se ascund in tesuturi si celule ca sa nu poata fi detectati usor.
In plus, acest laborator realizeaza microscopii in camp intunecat, in care se vede clar daca in sangele pacientului circula sau nu spirochetele.
Din motive controversate metoda de diagnostic prin microscopia in cam intunecat nu este unic acceptata ci ea trebuie combinata cu testele de anticorpi (dar deja am specificat ca in unele cazuri anticorpii nu apar pe teste).
Chiar Dr. Will Burgdorfer care a descoperit Borrelia a spus urmatorul lucru ca si exemplu:
Ai pacientul in fata cu boala deja foarte avansata, te uiti la el, tremura tot de Parkinson, te uiti microscopic la LCR (lichidul cefalorahidian) vezi ca e plin de spirochete sicand faci testele de anticorpi ies fals negative. Asa cum a concluzionat si dumnealui,este ceva asociat acestei boli Lyme care pacaleste imunitatea si testele serologice fie sa se indrepte spre boli autoimune fie spre imunosupresie.
Concluzia: cu cat este mai avansata boala, cu atat testele serologice de anticorpi vor fi mai negative. Avem nevoie de microbiologi foarte bine instruiti care sa analizele diversele fluide biologice la microscop si de teste ADN sau Pcr cat mai bune.
Pe langa acestea,un examen coproparazitologic ar fi de dorit,cat si analiza pentru toxocara. Sugerez deparazitare preventiva la fiecare 6 luni cu produse naturale ca un prim pas foarte important pentru sanatate.
Este bine sa dozati periodic si vitamin D din sange pentru ca ea are un rol deosebit de important in imunitate. Si sa o spuplimentati daca aveti deficit, recomand ca valoarea sa fie mentinuta la 40-50 dg/ml in sange pentru o protectie optima de infectii, mai cu seama in contextul actual.
Dupa ce aveti rezultatele analizelor este bine sa mergeti la unul dintre medicii de la noi din Romania care stiu cat de cat sa trateze aceste boli.
Personal, am fost la amandoi sa le aflu parerea si modul de abordare, incerc sa ma documentez cat mai mult. Aceste pareri sunt pur personale si trebuiesc luate ca atare.
Domnul Doctor de la Tg. Mures este mai “sugubat” si are un limbaj mai “desucheat” dar este foarte bine pregatit.Schemele lui sunt standard si nu prea merge pe ajustarea dozelor, sau pe cresterea trepatata a dozei la Minociclina de exemplu, asa cum mai indica unele ghiduri din strainatate.
Doamna Doctor din Bucuresti este mai empatica si mai deschisa la colaborare, pareri personale si ajustarea schemelor.
As lua ce este bun de la fiecare si daca se poate m-as documenta si mai mult de la Specialisti in Lyme si Coinfectii din afara tarii.
Poate intre timp mai apar si alti specialisti pe aceste infectii cronice la noi in tara, poate mai sunt si nu i-am cunoscut eu inca.
Voi spune pe scurt si ce alte cazuri am mai cunoscut personal, banuit si apoi mi s-au confirmat suspiciunile prin analize specifice.
Cazul 1: Pacienta de 45 ani cu problema articulare, cardiace, ale pielii, tiroidei, si neurologice, dureri de cap, probleme de atentie, concentrare, oboseala cronica. Ca diagnostice: Poliartrita reumatoida, Tiroidita autoimuna, Aritmii cardiace, psoriazis, alergii diverse, rinita, sinuzita,sindrom de oboseala cronica.
Pe parcursul a 20 ani de la debut, simptomatologia clinica s-a agravat in principal pe partea neurologica cu dureri din ce in ce mai mari de cap.
A primit tratament specific (Cortizoni, Metotrexat, Anticorpi monoclonali) pentru poliartrita si psoriazis, tratament ce s-a axat pe suprimarea imunitatii pentru reducerea simptomatologiei acestor boli asa zis autoimune.
In ultimul timp in ciuda numeroaselor controale medicale la diverse specialitati starea ei de sanatate era din ce in ce mai rea cu dureri de cap, articulare, musculare din ce in ce mai frecvente.
Ne-am intalnit intamplator si i-am povestit despre ce am citit eu si am aflat si a fost deschisa si receptiva sa efectueze aceste analize.
Analizele au evidentiat Borrelioza Lyme Cronica si multiple infectii cronice asociate cu Mycoplasma, Ureaplasma, Chlamydia, Toxoplasma, Bartonella. Din pacate banuielile avute s-au confirmat si tot ce spun acesti specialisti in aceste studii, a fost probat.
Mai mult, doamna in cauza isi aminteste ca acum 20 ani intr-adevar a fost muscata de o capusa , a avut o mica iritatie la locul muscaturii dar nu a dat prea multa importanta atunci.
Doamna are 2 copii, ambii cu usoara afectare neurologica, dar care totusi au reusit sa studieze si sa invete normal. Unul dintre copii a dezvoltat o agravare a simptomatologiei dupa schemele de vaccinare din copilariei si atunci parintii au pus problema doarpe seama vaccinarii. Celalalt copil nu a mai fost vaccinat din cauza intamplarii cu primul copil si simptomele lui si afectarea neurologica sunt mai usoare.
Practic, cei doi copii au luat infectiile de la mama, si asa cum spune si Dr. Klinghardt, aceste infectii pot fi factor de autism, tulburari de atentie si diverse alte boli la copii.
Daca venim si cu vaccinuri peste astfel de infectii, facem si mai mult rau pentru ca vaccinarea copiilor care au luat aceste infectii intrauterine de la mama poate duce la declansarea simptomatica a infectiei.
In present, doamna incearca sa faca tratament specific pentru aceste infectii cornice si este acum mult mai bine dupa 4 luni de terapie. In prima luna i-a fost destul de rau dar usor usor se recupereaza, are o cura indelungata de facut vreo 2 ani de terapie.
Bineinteles ca o forma cronica de boala este mai dificil si anevoios de tratat decat una incipienta si nu pot sa nu ma intreb care ar fi fost parcursul acestei familii daca ar fi aflat mai devreme de problema.
Alt caz: O prietena cu sarcoidoza (despre care invatam oficial ca este o afectiune autoimuna) diagnostic pus in urma biopsiei nodulilor din plamani efectuata la Institutul de Pneumofiziologie Marius Nasta din Bucuresti pentru care a primit tratament cu medicatie imunosupresiva-Cortizoni. I-am sugerat si eisa efectueze aceste analize de sange.
Analizele de sange au evidentiat: Bartonella, Mycoplasma, Ureaplasma, Chlamydia pneumoniae, Toxoplasma, diverse reactivari virale de Citomegalus, Epstein Barr si virusuri Herpetice.
Practic, in interiorul chisturilor din plamani erau ascunse multe dintre acestebacterii. In momentul de fata urmeaza tratament specific de eradicarea acestor infectii si se simte mult mai bine.
Alt caz: O colega de facultate mi-a marturisit ca a fost diagnosticata cu spondilita anchilozanta, avea simptome articulare de mult timp si recent tot citind pe diverse rupuri despre Lyme a facut si analiza specifica si a iesit pozitiva.
I-am povestit si despre toate celelalte infectii asociate pe care trebuie sa le verifice. Din pacate si fericire in acelasi timp are si un bebelus de doar 7 luni care trebuie si el testat si tratat inainte sa dezvolte complicatii.
Alt caz: O prietena se confrunta din copilarie cu o problema a pielii pentru care a fost la foarte multi medici, a avut si diverse internari in Spital.I s-a pus diagnosticul oficial de sarcoidoza, morfee –autoimuna in urma biopsiei. In spital a fost totusi testata de Borrelioza Lyme dar testele au fost negative, din pacate s-au efectuat teste Eliza care rateaza multe dintre cazuri. Avem nevoie deci de metode de diagnosticare cat mai eficiente pentru ca aceste bacterii pot “pacali” metodele clasice de testare.
Ca simptome observate: afectarea pielii de pe picioare, mancarime a pielii, oboseala si somnolenta marcata, probleme cu vederea, raceli foarte frecvente, tuse uscata, crepitante respiratorii, raluri in inspir.
Analizele efectuate au evidentiat: Borrelioza-Lyme cronica, Mycoplasma Pneumoniae, Chlamydia Pneumoniae, Ureaplsma Urealyticum.
Mama ei are foarte foarte multe probleme de sanatate: probleme articulare, probleme cu inima, probleme cu tiroida si probleme neurologice si de peste 25 ani a fost la foarte multi medici din diverse specialitati fara sa aiba o rezolvare a simptomatologiei clinice, ci mai mult, aceasta s-a agravat de-a lungul timpului.
Aceasta isi aminteste ca a fost muscata de o capusa in tinerete, a avut o mica iritatie la locul muscaturii dar nu a dat prea multa importanta atunci.
Practic mama a transmis intrauterin infectia ficei sale. Acum intreaga familie trebuie sa faca diverse investigatii si teste amanuntite.
Alt caz: Un pacient de aproximativ 50 ani a efectuat niste analize de rutina iar Psa-ul a iesit marit si mucus in urina fara alte modificari. A fost la medici urologi care au sugerat Rmn si Biopsie. Rmn-ul nu a evidentiat probleme majore, biopsia insa nu a iesit bine ci cu zone de malignitate.
I-am povestit de aceste infectii care netratate in timp pot duce da, chiar la cancer de prostata. Analizele de sange au evidentiat Borrelioza -Lyme cronic, Mycoplasma, Ureaplasma, Chlamydia, Toxoplasma.
Din nefericire, infectiile cornice produc inflamatie cronica in organism iar inflamatia cronica pe timp indelungat poate produce malignitate.
Inflamatia nu apare din senin in organism, deci trebuie sa cautam cauza, nu doar sa suprimam inflamatia si sistemul imunitar prin medicatie antiinflamatoare si imunosupresiva.
Pacientul a suferit o operatie de inlaturare a prostatei sisperam ca nu vor fi alte zone afectate in organism si ca va reusi eradicarea acestor infectii.
Alt caz: Un amic de-al sorei mele din strainatate, a povestit cazul lui familial. Parintii lui, unul era bolnav de Parkinson altul de Althzeimer, iar ei, de toti, 6 copii la parinti aveau diverse afectari. Acest domn (unul dintre cei 6 copii) era destul de documentat cu privire la aceste infectii si a facut demersurile necesare pentru analize si tratament specific.
Parintii erau deci cazuri de astfel de infectii cronice nedepistate si netratate ani de zile care au ajuns pana la urma neurologic, practic in ultima faza a bolii care este mult mai dificila de tratat, depinde de daunele neurologice deja produse si daca acestea mai pot fi recuperate.
La modul foarte, foarte general tabloul clinic al unui pacient cu astfel de infectii poate fi urmatorul:
Oboseala cronica, probleme de concentrare si atentie, nivel foarte scazut de vitamin D in sange (aceste infectii cornice consuma rezerva de vitamina D), uneori tiroidita autoimuna (de fapt din reactivari virale de Citomegalus, Epstein Barr, virusuri herpetice si alte virusuri-aceste reactivari apar cand organismul are suplimentar o alta infectie cronica bacteriana si imunitatea scade foarte mult, sau poate sa apara in urma unei raceli, viroze puternice), afectare articulara de tot felul, cu dureri care uneori migreaza in diverse zone ale corpului (poate fi Borrelia- Lyme), afectare cardiaca, afectiuni pulmonare, astm bronsic, tuse seaca, sinuzite, rinite, raceli foarte dese (poate fi vorba de Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae etc), diverse probleme ale pielii, alergii de tot felul(poate fi Bartonella, Borrelia sau alti paraziti), diverse afectiuni asa zis autoimune, diverse afectiuni neurologice pana la afectiuni psihiatrice.
Fiecare medic trebuie insa sa cerceteze in amanunt cazul fiecarui pacient pentru o depistare corecta sis a faca diagnostic diferential.
Acum sa nu cadem nici in extrema in care orice pacient are o astfel de infectie latent ascunsa dar este bine sa avem in vedere si acest aspect!
Cu siguranta ca exista un motiv pentru care s-au intamplat aceste lucruri si pentru care am dat peste aceste informatii pretioase despre care am inceput sa ma documentez intens.
Consider ca daca Dumnezeu mi-a luminat mintea sa descopar aceste informatii, totul are un anumit rost.
Incerc sa va tin la curent in limita timpului disponibil (am un program destul de incarcat)cu toate informatiile pe care le mai gasesc pe marginea acestui subiect!
Imi cer scuze pentru greselile care s-au mai strecurat in text!
Sanatate!!! Zile minunate!
Cu drag,
Alexandra!
Un articol cu foarte multe informatii utile si binevenite. Din nefericire, nici măcar specialiștii nu au timp sa le aprofundeze. Toate astfel de informații, foarte bune de altfel, trebuie indexate automat cu algoritmi software și conexate automat cu alte informații. Specialiștii în medicina sunt deja depășiți de toată avalansa de noi descoperiri.
Buna, as dori sa te contactez in privat deoarece sufar de sarcoidoza pulmonara si nu stiu incotro sa o iau. Multumesc
V-am scris pe mail. Multa sanatate !
Salutare! Si Doamne ajuta! Ar fi foarte bine sa faceti aceste analize de sange atunci, pot fi ascunse anumite infectii in acei chisti. Sanatate!!!
În luna August 2021 am fost înțepat de insecte care se aflau în salteaua patului unde am fost cazat am avut alergie câteva zile după care a trecut de la sine acest lucru sa repetat o lună mai târziu dar de data aceasta pe ambele mâini și acestea au trecut foarte repede la începutul luni decembrie 2021 au reapărut alergiile dar mult mai severe și au ținut aproape o lună la spital mi-au recoltat probe de sânge rezultatul a fost borelioza după 21 de zile de tratament am fost declarat vindecat dar după 3 luni și jumătate au revenit într-o altă formă diferită de cele anterioare am fost la dr Ion la Constanța am urmat schema de tratament pe bază de plante schema fiind 10 zile pe lună urmată de pauză în a 10 zi de tratament alergia a revenit într-o formă mai ușoară fără nici un simțim menționat în articolul mai sus menționat sper ca această schemă de tratament sa dea rezultate și depun toate eforturile pentru un regim alimentar adecvat am aproape 7 luni de când am abstinenta totală la lactoza și orice fel de dulciuri cu cafeaua este un pic mai greu dar pentru sănătatea mea trebuie sa înving și acest lucru Mulțumesc foarte mult pentru acest articol și atenția acordată
Un articol parca reclama mascata la borellia centrum. Ma intreb autorul articolului, care doar poveste despre altii si altele, indrazneste sa creada ca mai exista si alte boli pe pamant in afara de cele create de infectioase? Din ce am inteles, autorul articolului e medic. Oare tu ca medic cum poti sa propui ca metoda de diagnostic microscopia in camp întunecat? Vorbeai de dedicatia unor medici si lipsa de interes a altora. Pai daca vorbesti de asta, tu iti imaginezi ca analiza se face dintr-o picatura de sange? Daca in picătura aia, se vad borellii, înseamă ca s-a terminat smecheria si boala lyme se diagnosticheaza usor…de unde atatea controverse in testare? Dar tot tu spui ca lyme-ul cronic ascunde borellia în țesuturi, departe de zonele irigate de sange. Daca bacteria ramanea in sange, PCR o vedea imediat, de aici ar fi rezultat si un diagnostic de certitudine. Este destul de periculos ce faci tu, pentru ca tu practic poti indemna oamenii sa renunte la tratamentele lor de a ascunde simptome si de bucuria de a trai fara ele, la a incepe testari si vizite la medici inutile, doar pt ca stii tu si cunosti tu pe unii sau unele diagnosticati cu anumite bolie, care aveau de fapt lyme. Sper ca realizezi ca minim 60 la suta din informațiile date de tine sunt niste teorii ce nu pot fi demonstrate științific.
V-am aprobat articolul dar decat sa aruncati cu noroi in altii care se straduiesc sa ajute , mai bine ar fi sa aduceti si dv. argumente clare concrete pentru ca mi se pare mie , nu ati citit articolul decat pe sarite … . Despre Borrelia Centrum , cred ca nu mai pot ei de reclama noastra pe acest site obscur , creat de mine , pe banii mei si observati – fara reclame – pentru a indruma catusi de putin unii oameni carora li se spune prea putin prin cabinete de doctori ghiftuiti de bani. Daca puteti , puneti si dv o caramida la fundatie sa ne mai elevam , daca nu – atunci nu incercati sa daramati ce fac altii. PS: nu va doresc si nu doresc nimanui sa aiba legatura cu aceasta boala sau sa aflati pe pielea dv. Multa sanatate !
Da, am fost suspect de această boala si pot spune următoarele:
– foarte buna trimiterea catre Marty Ross, are foarte multe articole explicative pe site si in plus, desi e llmd recunoscut, admite ca boala lyme poate fi confundata cu alte boli. De asemenea agreeza imunoblotul, western blotul si mai putin testele facute in Germania si alt gen de teste. Pune pret foarte mare pe PCR, explica de ce e cel mai bun test, cand vine vorba de alte infectii. In nici un caz un llmd ok nu va promova microscopia.
– e foarte bine sa iei in considerare aceata infectie si sa o excluzi sau sa o confirmi, dar e foarte periculos sa intrii in acest univers lyme in contextul in care analizele tale ies negative…ptr ca practic toate teoriile fondate sau nu in acest univers, iti pot amana un diagnostic corect sau mai presus poti refuza tratamentul corect. Nu cred ca exista dovezi puternice, ca lyme sta in spatele la toate cazurile de s.m, alergii, sarcoidoză, spondilita anchilozanta, lupus, als sau ce alte „minunății” de boli. Cred cu tarie ca lacunele din medicina nu pot fi interepretate doar spre o anumita directie.
– cum cunosti tu cazuri alea, cunosc si eu cazuri cu western bloturi borderline, cu tratament de peste 1 an de antibiotice si fara îmbunătățiri. De ce? Si o sa-i gasesti pe acei oameni despre care vorbesc pe grupul lyme din Romania.
– tratamentul dr.Ion, aici ai punctat bine prin prezentarea modului de actiune a antibioticelor, nu este de actualitate si teoretic nu poate opri borellia, bicilinul avand limitele lui in a combate acesta infectie.
– revenind la medicul Ion, cred ca ati observat mai multi prin postarile sale de pe youtube ca face niste afirmații departe de realitate. Potrivit lui cam toata lumea are lyme in Romania sau macar 75 la suta din populație…teoria lui fiind faptul ca suntem urmasii oamenilor care au trait la țară si bacteria a fost transmisa de la mama la fat. Personal mi se pare o afirmație departe de realitate. Nu vreau sa mai comentez despre interactiunea personala cu el.
– acuratețea testelor de la borellia centrum sunt ok, analizele de acolo au fost repetate si in alte părți si au iesit aproape identice.
– testul ltt , nu are nici o utiliatate. Eu negativ fiind in wb, am iesit usor pozitv in el, dar si persoane de pe grup pozitive in wb, au iesit negative in ltt. Practic nu are nici o logica. De altfel este criticat in lumea medicala, la o simpla cautare pe google. Sa nu uitam de cazul BCA Germania, cand reporterii danezi, sub acoperire, sanatosi fiind au iesit pozitivi la testele de borellia, de la BCA, puteti cauta cazul la o simpla cautare pe google, exista si documentarul episodului de care vorbesc.
– ceea ce am spus nu este un atac la boala lyme si in nici un caz nu vreau sa discreditez aceasta boala sau pe cei suferinzi de ea. Boala exista si sper ca nimeni sa nu o contacteze. Vreau doar ca lumea sa nu ramana poticnită la teoriile ei, in lipsa unui diagnostic cert sau in lipsa unui raspuns la un tratament îndelungat. Medicina are foarte multe lipsuri si nu e corect sa speculam aceste lipsuri intr-o direcție sau alta.
Salutare! Robert, legat de comentariile tale, abia acum le vad, nu intru des aici sa verific mesajele legat de aceasta postare, nici nu prea am timpul necesar.
Am si subliniat in postare ca nu cadem acum in extrema in care toata lumea are borrelioza si alte infectii asociate acesteia dar unii au si din pacate aceste infectii nu prea se iau in considerare in diagnosticul diferential al pacientului, desi pacientului nu ii merge bine si i se tot schimba medicatia, in timp, ani starea acestuia se tot degradeaza. Cred ca ar trebui sa fie luate in considerare si aceste analize de facut uzual, ideal analize bune, teste de incredere care sa existe in Spitalele de Stat. Din pacate in institutele de Boli infectioase nu se testeaza decat teste de infectie acuta, nu se crede ca aceste infectii pot fi cronice si tocmai biofilmul demonstreaza ca da pot deveni cronice, iar multi pacienti pe la Matei Bals au fost declarati bolnavi inchipuiti, trimisi la psihiatrie si tratati in general foarte urat de unii medici care nu intelegeau anumite simptome dar nici nu erau deschisi sa se documenteze mai mult decat standardul ingust invatat in facultate si directionat apoi de anumite ghiduri.
Cei care au avut posibilitatea, nervi tari si energia necesara au plecat in Germania sa se trateze sau in alte parti unde au fost intelesi, nu ridic in slavi nici pe Dr. Ion nici pe Dna.Rosca, sunt si ei oameni cu neputintele si neajunsurile lor, dar momentan pe formele cronice ale acestor infectii sunt tot ce avem in Romania. Din pacate nu toata lumea are posibilitatea sa plece in afara la tratament, costurile fiind mai ridicate. Este clar ca nu tuturor le merg schemele Dumnealor de medicatie si cauta sa plece in afara sa se trateze daca nu se impaca cu medicul sau terapia, dar in nici un caz daca este o suspiciune de asa ceva, nu m-as intoarce la tratament simptomatic ci as merge in afara la medici mai buni specializati in asa ceva, acest diagnostic de infectii cronice trebuie clar eliminat inainte de cortizoni, imunosupresie sau alt tratament simptomatic. In nici un caz nu fac reclama la Borrelia Centrum, asa cum Dumneavoastra insinuati, pur si simplu mi-a placut la ei ca pacientii primesc diagramele la WB Western Blot, sunt proteine care pot sa apara pe un Western Blot si chiar daca initial sunt pana in linia de plus, dupa 1-2 luni de schimbare regim alimentar, si ajutor cu suplimente se pozitiveaza concret. Anumite proteine nu au ce cauta deloc pe un WB si indica un contact cu patogenul iar acesta va asigur nu trece de la sine. Chiar si Will Burgdorferi spune ca testele pot iesi fals negative si ca unele teste nu sunt de incredere, spune si el de vizualizarea sangelui sau LCR la microscop in camp intunecat ( bacteriile ies in sange sa se inmulteasca chiar daca in general le place sa stea ascunse in locuri ferite de actiunea sistemului imunitar-oase, muschi, ochi, creier). Daca intrati pe toate linkurile, aveti rabdarea necesara si va informati intelegeti mai bine. Le-as fi putut foarte bine spune oamenilor sa se testeze la Armin Labs Germania sau IGeneX dar deja se ridica costurile analizelor, m-am gandit pentru Romania asta a fost tot.
Legat de WB avem si aici o problema ca nu se stie a se interpreta proteine pe Western Blot de catre multi dintre medicii nostri de la infectioase, ei iau in considerare doar ce spune aparatul, analizatorul automat, pozitiv sau negativ, nu se uita la inaltimea proteinelor, nu stiu ca anumite proteine nu au ce cauta acolo, si nu asculta cu adevarat simptomatologia clinica a pacientului…nu este vina lor musai, in conditiile in care subiectul nu se preda atat de detaliat in facultatile de profil medical. Avem medici, putini care stiu sa observe, analizeze ce se perinda prin sangele oamenilor, unii sunt veterinari, daa…unii veterinari stiu mai bine decat multi microbiologi, asa a inceput microbiologia cu microscopul, nu doar cu aparate automate, ne bazam doar pe analizatoare automate si in rest nu mai stim sa facem aproape nimic practic. Cred ca este o mare problema ca nu se testeaza in Spitale decat Borrelia si doar teste de faza acuta, medicii nu spun nimic despre teste de Bartonela, Babesia si alte asemenea, pentru ca nu au fost instruiti in acest mod ca exista si Coinfectii…..dar de ce sa ma mir, in unele Spitale nu avem teste uzuale de Toxocara, Toxoplasma. Problema este ca nu se crede in formele cronice ale acestei afectiuni si a altora asemenea ei, nu se testeaza nici in centrele de transfuzii iar unii oameni anterior aflarii diagnosticului au fost donatori de sange ani la rand ei avand de fapt numeroase infectii de genul ( Borrelia, Babesia, Bartonella). Aici trebuie ridicat un semnal de alarma, pe care il ridica si Dr. Horowitz pentru ca ne putem astfel contamina si dupa o transfuzie de sange.
Nu incerc sa conving pe nimeni de absolut nimic, totusi poate ar trebui sa intrati pe fiecare link, articol, video, sunt doar o parte din ele ca sa intelegeti mai bine situatia….asa am facut si eu, apoi m-am izbit in familie de problema si am verificat daca se aplica si se aplica, apoi amici, cazuri in diverse zone ale tarii, unii specialisti in domeniu medical, colegi de-ai mei care ani de zile se tratasera de altceva si au ramas acum cu un gust amar fata de sistemul in care au fost instruiti. Nu exista numai Borrelioza pe fata pamantului si infectii de genul, e clar ca exista o paleta larga de afectiuni dar trebuie sa luam si aceste infectii in considerare si anume ca ele pot fi substrat pentru multe alte boli cronice pentru care pana acum nu s-a gasit sau nu s-a dorit gasirea unui factor declansator.
Nu indic oprirea medicatiei cronice a pacientilor care se simt bine cu ea, dar multi dintre ei se simt bine si aparent sunt fara simptome sau au simptome minime o perioada scurta de timp, dupa ani de zile de imunosupresie sau anticorpi monoclonali sunt mult mai rau, starea se agraveaza si indica altceva…… de cand am scris acest articol am mai gasit multe alte persoane tratate de poliartrita si alte afectiuni care aveau astfel de infectii ascunse, persoane care dupa 5, 10, 15 ani etc de anticorpi monoclonali, sau alte diverse programe nationale erau din ce in ce mai rau, eu la aceste cazuri ma refer in special. Inteleg ca este ceva nou pentru toata lumea, asa s-a intamplat cu multe teorii, poate peste ani se va schimba modul de abordare a acestor teme in facultati doar ca pentru oamenii diagnosticati cu „altceva” avand asta de fapt timpul trece in defavoarea lor.
Ca si in cazul medicului care a descoperit bacteria Helycobacter Pylori si corelatia ei cu gastrita si cancerul gastric ( pasajul cu impedimentele publicarii studiilor si descoperirilor sale il gasiti spre partea a doua a articolului de mai jos) practic acesta a fost marginalizat de comunitatea medicala a acelei perioade si noi acum invatam uzual de Helycobacter si gastrita 🙂 https://boreliozalyme.wordpress.com/2012/06/09/scleroza-multipla-este-boala-lyme-anatomia-unei-musamalizari/ Sanatate, intelepciune, putere! O zi minunata tuturor!!!
Mai sunt si alti specialisti in afara care s-au izbit de probleme, si nu invatasera asta detaliat in facultate. Acestia au scris carti foarte interesante si pertinente in informatiile pe care le contin. Majoritatea sunt in engleza, aceasta este o carte care va poate fi de folos. https://www.amazon.com/Chronic-Hidden-Autoimmune-Pandemic-Healthy/dp/0358064716
Sunt destul de incantat sa descopar acest site grozav. Am vrut sa-ti multumesc pentru timpul acordat pentru aceasta lectura fantastica!! Cu siguranta mi-a placut fiecare parte din ea si te-am marcat pentru a cauta informatii noi in blogul tau.
Bună ziua! Cum se poate lua legatura cu autoarea articolului? Felicitări pentru munca depusa!
Bună tuturor! Sunt Diana. Robert, spune-mi, te rog si mie ce medici recomanzi tu dacă dr Ion nu e ce trebuie, desi eu am auzit altceva. Pe mine mă intereseazã să ajung la medicul potrivit. Nu de alta, dar am obosit de câți ani merg pe la doctori, nu aș vrea să pățesc acelasi lucru acum, în cautarea tratamentului potrivit. Desigur ca n-o sa merg si să rămân din prima la un medic dacă nu există compatibilitate în comunicare, dar nici să mă mai plimb alți câțiva ani până găsesc medicul potrivit nu mai vreau. Poate poți ajuta aici cu un nume. Mulțumesc si sănătate tuturor!
Buna! Alexandra cum pot da de tine?
O zi buna,
Manu
Doamne Alexandra am plans cat am citit articolul si ca mai exista oameni care isi dau interesul si public astfel de informatii de mare ajutor!
Eu din 2017 duc aceasta boala si abia acum in 2024 am urmat prima tura de tratament cu doxycilina care evident nu m-a ajutat cu mult.
Am avut si epstein Barr, de care m-am vindecat iar acuma ma confront cu niste dureri reumatice si musculare de innebunesc. Si mainile ma dor.. Urmeaza sa iau moldamin injectii 3 luni. Ce pot sa mai fac?
Oare putem lua legatura te rog mult.
Sanatate, Iris